România a convins Comisia Europeană. Statul român a planificat să asigure capacități de producție retehnologizate pentru realizarea unei cifre anuale de afaceri de 1,8 miliarde lei la companiile din industria de apărare de stat.
România a convins Comisia Europeană sa ajute cu fonduri
Potrivit planului pregătit de statul român, companiile din industria de apărare de stat ar urma să se dubleze ca număr. Astfel, vor asigura o cifră de afaceri similară cu cea cumulată în anii 2022-2023 până în 2030.
Va crește nivelul investițiilor bugetare la operatorii economici de stat până la o medie de 750 milioane lei pe an.
Amintim că este alocat un procent de 2,5% din PIB pentru apărare. Totodată, sunt realizate investiții totale de 7,5 miliarde lei în 6 ani, scrie , scrie Profit.ro.
Astfel, vor fi retehnologizate următoarele:
- capacitățile locale pentru producția de pulberi, muniție și blindate;
- domeniul naval și aeronautic, inclusiv cu producția de drone.
Cifra de afaceri a societăților cu acest profil s-a dublat față
Cifra de afaceri a societăților cu acest profil s-a dublat începând cu anul 2022, față de perioada anterioară. Astfel, a ajuns de la aproape 1 miliard lei în perioada 2020-2021 la circa 2 miliarde lei în 2022-2023.
Ponderea cea mai mare o deține Romarm. Reducerea valorii cifrei de afaceri din anul 2023 este de natură conjuncturală, din cauza ciclicității contractelor de desfacere.
În anul 2022, aproape 40% din cifra de afaceri a companiilor de stat din industria de apărare era realizată de Romarm.
De asemenea, rata rentabilității s-a majorat semnificativ după 2021. În cele mai multe societăți, rata rentabilității a depășit nivelul de dinainte de anul 2018.
Statul român are mai multe planuri pentru transformarea și revitalizarea capacităților de producție
Amintim că statul român are mai multe planuri pentru transformarea și revitalizarea capacităților de producție a pulberilor și explozivilor.
O țintă importantă ține de realizarea investițiilor pentru construirea în totalitate de noi instalații de producție și fabricație pe o poziție nouă sau pe cea existentă.
Un alt obiectiv este realizarea investițiilor în condiții de parteneriat pentru realizarea proiectelor din noile programe UE (ASAP) pentru construirea în totalitate de noi instalații de producție și fabricare.
Comisia Europeană a aprobat alocarea a 47 de milioane de euro pentru construirea unei noi fabrici de pulberi militare în România.
Această investiție va permite producerea de pulberi pentru muniție, contribuind la dezvoltarea capacităților de producție de muniții la 2 milioane de proiectile pe an.
Alte ţinte pentru 2030
Iată şi alte câteva ţinte pentru anul 2030, în cadrul acestui plan pus la cale de autorităţi.
Realizarea și finanțarea de programe naționale de dezvoltare pentru sisteme de arme care să fie realizate de industria aeronautică română, independent sau în cadrul unor programe de parteneriat/colaborări industriale:
- Program de vehicule fără pilot la bord/autonome terestre, aeriene și navale;
- Program dezvoltare/modernizare avion IAR-99;
- Program de realizare și adaptare la cerințele FSNA a unui nou elicopter multirol modern; – Programul ”Drona românească”;
- Program de întreținere, reparații, revizie generală și modernizare pentru avioanele multirol;
- Modernizare tehnologică care să permită asimilarea mentenanței/reparațiilor la platformele aeriene și sistemelor de arme asociate, nou intrate în înzestrarea instituțiilor din FSNA;
- Producerea, integrarea, testarea, omologarea de muniții specifice, în colaborare cu parteneri externi.
Mai mult, se doreşte realizarea a două clustere navale pe Dunăre (Brăila-Galați-Tulcea) și la Marea Neagră (Constanța-Mangalia) care să dezvolte relațiile de colaborare între producători, beneficiari, entități de reglementare și sistemul educațional este esențială pentru exploatarea avantajelor competitive de către companiile românești.