Grupul de lucru al lui Ioan Muresan a fost de nenumarate ori pus in situatia de a jongla cu legile, in functie de cum si unde aveau interese anumite firme, ai caror patroni sunt, de multe ori, vazuti in compania ministrului Muresan, ne-au declarat surse din MAA, care doresc sa-si pastreze anonimatul.
Acordarea primei la exportul de grau este un exemplu in acest sens. Chiar de la inceputul anului, cand mai erau sase luni pana la recoltat, ministrul Muresan a trecut prin Guvern o ordonanta privind stimularea exportului de grau din productia 99, prin acordarea unei prime de 350.000 lei pe tona de grau livrata.
Beneficiarii sunt agentii economici exportatori si producatorii agricoli care exporta in nume propriu. In luna august, cand silozurile erau pline cu cereale, la usa MAA au inceput sa bata rand pe rand „stimulatii”, ce veneau sa ceara avizele fitosanitare pentru exportul de grau.
Rompac poate depozita 900.000 de tone de grau
Una dintre firmele intalnite frecvent in actele ministerului este Grains & Meat Traders (GMT), care, din luna iunie si pana in octombrie, a primit sase avize fitosanitare pentru export, pentru o cantitate totala de 362.000 tone de grau. Toate aceste avize date firmei GMT poarta semnatura a doua persoane din MAA: Enea Truta, secretar general adjunct, si Dragos Tanasoiu, secretar general, persoane fidele ministrului Muresan.
Surse avizate din MAA sustin ca, pentru unii exportatori, eliberarea avizului fitosanitar se dadea numai cu o singura conditie, respectiv sa achizitioneze graul de la o singura societate, si anume Rompac International. Firma a fost reclamata deseori de sindicatul Agrostar ca a fost ajutata de Muresan sa cumpere de la FPS sapte silozuri pentru depozitare. De asemenea, este coordonata din umbra de acelasi Fernando Enciu, patronul Reen Import Export SRL si Basen Import Export SRL, societati care au pagubit, conform raportului Departamentului de Control al Guvernului, cu zeci de miliarde de lei Insula Mare a Brailei. Cert este ca Rompac detine, in prezent, actiunile majoritare de la patru Cerealcom (Braila, Calarasi, Botosani si Dambovita), trei Comcereal (Braila, Botosani si Suceava), Avicola Botosani si 70% din Chimpex Constanta. Capacitatea totala de depozitare aflata in mainile Rompac este de 900.000 de tone.
Conducerea Rompac recunoaste ca il cunoaste pe Enciu Fernando, dar neaga categoric ca el se afla in spatele firmei. „Intre firmele lui Enciu si Rompac nu exista incheiate contracte de vanzare-cumparare de cereale, in schimb, exista contracte de prestari servicii”, ne-a declarat actionarul majoritar al Rompac.
Fraude de miliarde de lei
In octombrie a.c., Guvernul a emis ordonanta de urgenta referitoare la acordarea unei prime de 300 lei/kg producatorilor ce livreaza graul la intern pentru panificatie. Dar, prea tarziu. Taranii si societatile producatoare de grau nu si-au mai putut incasa prima, pentru ca productiile lor, livrate pentru consumul intern, Comcereal si Cerealcom, la 1.000-1.200 lei/kg, luasera de mult calea exporturilor. „Ne simtim furati si mintiti. Pe spinarea noastra traiesc indivizi care prin inselaciune fac miliarde de lei. Nu este etic ca acesti negustori de ocazie sa beneficieze de prima la export, in detrimentul producatorului agricol”, spune inginerul Linca Englezu, de la Agricola Sil-En din Braila. Aceasta societate a vandut 205 tone de grau, cu destinatia consum intern, Cerealcom Braila, al carui actionar majoritar este. La negocierea pretului, conducerea Cerealcom Braila l-a asigurat pe producator ca la aparitia ordonantei ii va elibera o adeverinta in baza careia sa poata obtine de la MAA prima de 300 lei/kg. Numai ca graul a fost livrat tot la export, dupa cum recunoaste si actionarul majoritar al Rompac.
Ioan Muresan si-a introdus oamenii in posturi-cheie. Cele mai multe persoane cu functii de conducere au fost incluse in consiliile de administratie ale marilor regii si societati de stat ce apartin de MAA. Intrati in hora si atrasi de comisioanele grase, de 10% din valoarea oricarei tranzactii, acestia au dansat dupa cum le-a cantat ministrul.
Ioan Muresan a facut legile pe placul prietenilor lui
18 noiembrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 18 noiembrie 1999, 14:00
Grupul de lucru al lui Ioan Muresan a fost de nenumarate ori pus in situatia de a jongla cu legile, in functie de cum si unde aveau interese anumite firme, ai caror patroni sunt, de multe ori, vazuti in compania ministrului Muresan, ne-au declarat surse din MAA, care doresc sa-si pastreze anonimatul. Acordarea primei la exportul de grau este un exemplu in acest sens. Chiar de la inceputul anului, cand mai erau sase luni pana la recoltat, ministrul Muresan a trecut prin Guvern o ordonanta privind
Etichete: arhiva,
grâu,
rompac
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Majorarile de capital bulverseaza Bursa
- Prietenii ministrului Muresan au furat comoara din Insula
- Nimic nou pe frontul de est
- Y2K, sperietoarea sfarsitului de mileniu
- Banca Agricola incinge spiritele in lumea afacerilor
- Un Caritas pentru someri
- Omniasig – siguranta viitorului tau
- Televiziunea Romana scapa publicitatea printre degete
- Absolventii isi cauta de lucru cu lumanarea
- Companiile de asigurari au sfidat recesiunea