Ioan Neculaie sifoneaza SIF Transilvania

Cristiana SRL este o afacere a SIF Transilvania, contestata in randul actionarilor societatii de investitii. Asociatii firmei, infiintate in 1995, sunt: Prescon SA, societate ce apartine omului de afaceri Ioan Neculaie, cu 26,9% din partile sociale, Postavarul (ARO Palace) cu 4,01% si SIF Transilvania cu 69,08%. Investitia SIF in societatea Cristiana SRL, unde a varsat (ca aport la capital) 22,7 miliarde lei, iese din limitele impuse de legislatia in vigoare. Regulamentul nr. 9 din 1996 privind

Cristiana SRL este o afacere a SIF Transilvania, contestata in randul actionarilor societatii de investitii. Asociatii firmei, infiintate in 1995, sunt: Prescon SA, societate ce apartine omului de afaceri Ioan Neculaie, cu 26,9% din partile sociale, Postavarul (ARO Palace) cu 4,01% si SIF Transilvania cu 69,08%. Investitia SIF in societatea Cristiana SRL, unde a varsat (ca aport la capital) 22,7 miliarde lei, iese din limitele impuse de legislatia in vigoare.
Regulamentul nr. 9 din 1996 privind constituirea si functionarea societatilor de investitii financiare (SIF) stipuleaza ca acestea au ca unic obiect de activitate „mobilizarea resurselor financiare disponibile de la persoane fizice si juridice si plasarea lor in venituri mobiliare”. In acceptiunea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), valorile mobiliare „sunt instrumente negociabile”, fiind definite astfel in Legea privind valorile mobiliare si bursele de valori. In acelasi timp, Legea nr. 31 privind societatile comerciale clasifica partile sociale ca fiind valori ce nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile.
In afara faptului ca legea nu permite SIF participarea la capitalul unei societati cu raspundere limitata (SRL), conducerea SIF Transilvania a aprobat si finantari de peste 6 miliarde lei, bani destinati continuarii constructiei unui centru financiar si de afaceri in zona centrala a Brasovului, la SC Cristiana, incalcand astfel reglementarile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
Instructiunile nr. 5/1997 referitoare la activitatea societatilor de investitii financiare (SIF) stipuleaza clar: „Din momentul autorizarii de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a SIF-urilor, acestea nu vor desfasura activitati de creditare sau garantare si nu vor spori cota de participare la societatile comerciale la care participarea nu se incadreaza in limitele prevazute de lege”. Ceea ce inseamna ca plasarea celor peste 6 miliarde de lei de catre SIF Transilvania la Cristiana SRL este o alta manevra in afara legii.
Un parteneriat reciproc avantajos
Oficialii SIF Transilvania au incercat sa ascunda implicarea SIF intr-o SRL. Poate tocmai de aceea, in raportul de activitate al SIF Transilvania, prezentat actionarilor anul trecut, la capitolul finantari, Cristiana apare ca SA, si nu SRL.
Parteneriatul dintre SIF Transilvania si Neculaie nu s-a oprit la SRL din Brasov. Romacril Rasnov SA, firma ce are ca obiect de activitate fabricarea de produse chimice, este o alta societate unde Ioan Neculaie este partener de afaceri cu SIF Transilvania. Societatea de investitii a renuntat la controlul asupra firmei Romacril, in favoarea omului de afaceri brasovean. Daca in noiembrie 1999 SIF era majoritara la aceasta societate, in prezent structura actionariatului s-a inversat: Ioan Neculaie detine 70,7%, iar SIF Transilvania 6,1%.
SIF Transilvania n-a deschis doar punga pentru afaceri in parteneriat cu Ioan Neculaie, ci si usa din Consiliul de Administatie al societatii de investitii, oferindu-i un loc pentru un om al sau: Valentin Rata. Rata este in acelasi timp membru in CA al SIF Transilvania si administrator al Prescon SA, unde Neculaie este actionar majoritar.