Conform documentului, Niculae a fost "parţial sincer" cu privire la infracţiunile economice şi nesincer faţă de faptele de corupţie pe care nu le-a recunoscut. 

"Inculpatul Ioan Niculae a precizat că în raport de primul palier infracţional, reprezentat de evaziune fiscală şi spălare de bani, se consideră vinovat, însă, când a detaliat în ce constă vinovăţia sa, a încercat să inducă anchetatorilor o situaţie de fapt nereală, neconformă probelor administrate. Astfel, Ioan Niculae a încercat să formuleze o apărare în care principalul vinovat este suspectul Said Baaklini, restul inculpaţilor fiind nevinovaţi", spun procurorii. 

Anchetatorii arată că apărarea lui Niculae este "mincinoasă", ea fiind contrazisă de probatoriu. 

"În ceea ce priveşte infracţiunile de corupţie, Ioan Niculae nu a recunoscut faptul că în trei rânduri, în raport de trei persoane (Said Baaklini, Dorin Cocoş şi Gheorghe Bunea Stancu), a oferit sume de bani şi alte foloase pentru a determina respectivele persoane să îşi exercite influenţa asupra decizionalilor din Guvernul României pentru a adopta o hotărâre de guvern care ar fi favorizat interesele grupului Interagro. Cu toate acestea, fiind pus în evidenţa probelor, nu a negat că ar fi vorbit cu Gheorghe Bunea Stancu despre respectivul proiect de hotărâre de guvern, însă nu îşi aminteşte ce anume a discutat. De asemenea, Ioan Niculae nu neagă că ar fi discutat cu Gheorghe Bunea Stancu despre transferul, distribuţia îngrăşămintelor prin firmele omului politic", se menţionează în rechizitoriu. 

Pe de altă parte, Bunea Stancu s-a prevalat de dreptul la tăcere în acest dosar. 

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ioan Niculae, administrator al SC Interagro SA şi SC Intervitt SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. 

În acelaşi dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al CJ Brăila, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. 

Conform DNA, în perioada ianuarie – martie 2009, patronul grupului SC Interagro SA, Ioan Niculae, a iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere, prin intermediul lui Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini şi a unei alte persoane, a unor funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o hotărâre de guvern prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice. 

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600.000.000 euro, reprezentat de vânzarea îngrăşămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse. 

AGERPRES