Activele Amonil, DonawChem, Azochim şi Amurco vor fi comasate într-o societate. Listarea la Londra a unei companii de îngrăşăminte chimice, construirea de centrale în cogenerare şi a unei fabrici de bioetanol, sunt planurile prin care controversatul om de afaceri îşi redefineşte radical strategia de business. „La ora actuală, niciuna dintre fabricile mele de îngrăşăminte chimice nu stă degeaba. Au devenit foarte profitabile, producând 110.000 de tone de uree pe lu
Activele Amonil, DonawChem, Azochim şi Amurco vor fi comasate într-o societate. Listarea la Londra a unei companii de îngrăşăminte chimice, construirea de centrale în cogenerare şi a unei fabrici de bioetanol, sunt planurile prin care controversatul om de afaceri îşi redefineşte radical strategia de business.
„La ora actuală, niciuna dintre fabricile mele de îngrăşăminte chimice nu stă degeaba. Au devenit foarte profitabile, producând 110.000 de tone de uree pe lună“, susţine omul de afaceri, referindu-se la Amurco Bacău (desprins din fostul Sofert), Donaw Chem Turnu Măgurele şi Azochim Săvineşti. În ultimii trei ani, Ioan Niculae a achiziţionat aproximativ 84% din acţiunile combinatului chimic Viromet Braşov. La sfârşitul săptămânii trecute, 336.000 de acţiuni ale Viromet au făcut obiectul unei tranzacţii speciale, de aproximativ un milion de lei, la o valoare a acţiunii mai mare decât cea tranzacţionată în piaţă. Surse din piaţă afirmă că este posibil ca în spatele acestei operaţiuni să fi fost Ioan Niculae, care doreşte astfel să-şi consolideze poziţia în acţionariat.
Mai mult, la mijlocul lunii octombrie, omul de afaceri a achiziţionat un pachet de până la 7% din acţiunile producătorului de îngrăşăminte chimice Amonil Slobozia, societate la care grupul Interagro va prelua managementul. Acţionarul majoritar al combinatului are toate şansele să devină Zalois Ltd., care deţine la ora actuală 25% din acţiuni, crede patronul Interagro. Zalois Ltd. este înregistrată în Belize, are sediul operaţional la Geneva şi, potrivit lui Niculae, aparţine unor mari producători de energie. Interagro, Intergaz Zimnicea (o altă companie controlată de grupul lui Ioan Niculae) şi Zalois au încheiat, recent, cu Amonil un contract de consorţiu pentru reluarea producţiei.
O companie pe gustul Gazprom
Amonil, Amurco, Azochim şi Donaw Chem vor fi comasate într-o societate care urmează să fie listată la London Stock Exchange (LSE), dezvăluie omul de afaceri. Acesta precizează că la viitoarea entitate, care va trebui să aibă o structură de acţionariat unică, cele patru combinate vor avea ca aport doar activele. „Astfel de combinate chimice sunt foarte profitabile, iar Gazprom este înnebunit să cumpere aşa ceva“. Toţi aceşti producători, împreună cu Viromet, consumă în jur de 2,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, adică aproximativ 40% din importurile de gaze ale României. Pentru regruparea combinatelor, Niculae are nevoie de avizul Consiliului Concurenţei, fiind vorba de o concentrare a producătorilor de îngrăşăminte chimice. În prezent, Interagro este în căutarea unei firme specializate care să se ocupe atât de evaluarea viitoarei companii, cât şi de partea legală a listării pe bursa londoneză.
Pentru ca toate combinatele chimice să funcţioneze din plin şi „să devină independente din punct de vedere energetic, în următoarele 12 luni“, omul de afaceri are în plan construirea de centrale în cogenerare (produc simultan energie electrică şi termică). Unităţile vor avea o capacitate de 70 MWh şi ar urma să fie realizate în colaborare cu o companie japoneză. Gazele naturale necesare vor fi importate de Interagro. Statul român va aplica, începând de la jumătatea anului viitor, o schemă de susţinere financiară a producătorilor în cogenerare de înaltă eficienţă, prin care se acoperă circa 40% din costurile de operare.
O treime din materia primă vine din Bulgaria
În paralel, Ioan Niculae a început la Zimnicea construcţia uneia dintre cele mai mari fabrici de bioetanol din România. Unitatea va fi finalizată la 1 iulie 2008 şi va produce 100.000 de tone de benzină de porumb pe an, 40.000 de tone de bioxid de carbon lichefiat şi 6.500 de tone de ulei de porumb. Deoarece producţia proprie de porumb nu va fi suficientă pentru buna funcţionare a acestei fabrici, omul de afaceri şi-a extins afacerile în Bulgaria, unde a încheiat parteneriate cu diverse institute de cercetare.
Ioan Niculae avea, la sfârşitul anului 2005, conform Top 300 Capital, o avere de 600-700 de milioane de dolari. Valoarea activelor administrate de grupul Interagro s-a majorat, la finele lui 2006, la 1,2 miliarde de euro. În urmă cu mai puţin de o lună, Niculae a vândut 30% din acţiunile Asirom pentru suma de 47 de milioane de euro. La această societate, omul de afaceri mai deţine doar 20% din acţiuni, prin grupul Interagro. „În următorii trei ani, vrem să creştem valoarea primelor brute subscrise cu 120%“, spune el. Întrebat dacă în timp va renunţa la societatea de asigurări, Ioan Niculae a afirmat că are de gând să se concentreze pe industria chimică şi petrochimică.
Patru bilete la LSE
DONAWCHEM a rezultat, în 2004, în urma achiziţiei Platformei Chimice Turnu Măgurele de către Viromet. La ora actuală, Viromet este controlată de omul de afaceri Ioan Niculae şi deţine o cotă de 17,2% din piaţa de îngrăşăminte chimice a României.
AMONIL SLOBOZIA va fi manageriată de Ioan Niculae prin Interagro, care va achiziţiona până la 9,9% din companiei conform contractului de management încheiat cu Zalois Ltd. Ceilalţi acţionari principali sunt Zalois (25%), Eurotrading Chemicals, o casă de comerţ aflată în faliment (28%) şi un grup de oameni de afaceri din Oradea (15%), grupaţi în jurul societăţii de brokeraj Mobinvest. Amonil are o cotă de piaţă de 17,1%.
AMURCO BACĂU s-a desprins din fosta Sofert Bacău şi este controlată în proporţie de peste 80% de Ioan Niculae, prin Interagro.
AZOCHIM SĂVINEŞTI a fost preluată de Interagro în 1997 pentru 280 de milioane de dolari. Structura acţionariatului a suferit o serie de modificări în acest an, când a început din nou să producă.
«De acum încolo mă voi concentra în special pe industria chimică şi petrochimică.»
Ioan Niculae