Capital: Ca nou proprietar al SNTR, care este principalul scop pe care vi l-ati propus?
Ioan Niculae: Principalul obiectiv este ca SNTR sa ajunga una dintre companiile importante ale Romaniei. Dupa Petrom si Conel, noi credem ca locul trei poate sa fie al SNTR.
Capital: Ce masuri concrete veti aplica pentru a atinge scopul propus?
Ioan Niculae: In primul rand, se va incerca rapid o uniformizare a costurilor de productie, pentru ca diferentele de costuri intre fabricile de tigari sunt enorme, aproape de nesuportat, in conditiile in care pretul de desfacere este unic. Ca sa poti sa aduci profitul cat de cat la o limita rezonabila, trebuie sa ai un cost de productie rezonabil.
Capital: Care vor fi parghiile prin care veti actiona in acest sens?
Ioan Niculae: Am dispus efectuarea unei analize economice. E vorba de pierdere de tutun pe costul de productie, e vorba de iesirea unor cantitati de tigari ca produs finit altfel decat e normal prin sistemul de facturare si incasare s.a.m.d.
Capital: SNTR a fost in ultimul timp un subiect larg dezbatut de presa romaneasca. In special conducerea acestei societati a fost de multe ori acuzata de afaceri oneroase. Veti merge mai departe cu aceiasi oameni la conducerea SNTR?
Ioan Niculae: Eu cred ca de multe ori presa a exagerat. Nicolaus Hotea, administratorul unic al SNTR, mi-a declarat ca nu va ramane, tocmai din cauza acestei campanii de presa pe care o considera, si poate are si dreptate, negativa la adresa dansului. Optiunea lui de a pleca nu o pot schimba eu. Nu-l pot obliga sa ramana.
Capital: Veti pastra in continuare aceeasi retea de distributie a tigarilor sau va veti crea propria retea?
Ioan Niculae: Deocamdata, pana la sfarsitul lunii iunie, inca mai sunt in vigoare contractele pentru distributie incheiate cu firmele din reteaua existenta. Insa incepand cu data de 1 iulie 2000 sau pana atunci, ne vom face deja o strategie pentru reteaua de distributie pe care o vom face noi. De la 1 iulie toate contractele pentru distributie vor fi semnate de noi.
Capital: Care au fost atuurile dvs. in cursa pentru castigarea SNTR si daca v-a fost vreun pic teama de concurentul dvs.?
Ioan Niculae: Sincer, competitia ca structura sau componenta de firme parea puternica. Dar, din fericire pentru noi si din pacate pentru ei, felul cum s-au prezentat in competitie, cum au oferit, cum au negociat a fost o surpriza placuta pentru noi, in sensul ca s-au dovedit mai slabi decat ne-am fi asteptat. In primul rand, ei n-au venit niciodata cu o oferta ferma, tot timpul au conditionat de altceva care nu se putea realiza, iar elementul esential care a cantarit in favoarea noastra a fost faptul ca de la inceputul inceputului noi am considerat ca trebuie sa facem o oferta ferma, serioasa, si ca vrem sa castigam SNTR, pe cand ei, pana in ultima clipa (chiar cu doua zile inainte de incheierea negocierilor), inca nu stiau ce vor, cu cine vor semna, cum vor impartii fabricile. Pentru ca, de fapt, nu era decat o adunatura de firme care vroiau fiecare ceva, iar de multe ori doua firme vroiau acelasi lucru, motiv pentru care nu s-au putut intelege.
Capital: Au existat speculatii in presa ca ati dat o spaga de trei milioane de dolari pentru a pune mana pe SNTR. Ce ne puteti spune?
Ioan Niculae: E cea mai mare prostie care putea sa se scrie.
Capital: De asemenea, au existat voci care au sustinut ca v-ati inteles cu sindicatele din domeniu, adica in cazul in care nu veti fi declarat castigator, acestea sa sara in capul ministrului Muresan?
Ioan Niculae: Am simtit intr-adevar sprijinul sindicatelor, dar nu printr-o conventie sau printr-un act scris sau de alta natura. A fost o sustinere morala, in mod deosebit. Multi oameni din tara ma sunau sau chiar au venit la noi la firma, chiar lideri de sindicat sustinandu-ne moral, in sensul ca doreau sa castigam noi, pentru ca daca ar fi castigat ceilalti, ar fi distrus societatea. Pentru mine a fost un suport moral fantastic.
Capital: A circulat si un alt zvon, ca administratorul unic al SNTR impreuna cu ministrul Muresan ar fi dorit sa castige firma greceasca pentru ca facea consortiu, printre altele, si cu compania Reemtsma Gmbh, din Germania, unde aveau anumite interese. Insa in final v-a dat castig de cauza pentru ca ati ajuns la o intelegere, respectiv ca va da SNTR, dar sa nu scotociti in ceea ce a facut actuala conducere. Cum comentati?
Ioan Nicolae: Eu n-am facut nici o intelegere de acest gen cu nimeni, niciodata.
Capital: Nu v-a curtat niciodata Nicolaus Hotea?
Ioan Nicolae: Hotea nu ne-a curtat niciodata, nici macar acum. Hotea este, inca, in momentul in care vorbim, administratorul unic al SNTR. Deci era unul dintre elementele, sa zic, ale jocului care se desfasura, de care si noi am tinut cont, si dansul a tinut cont de noi. S-a convins, pe parcursul negocierilor, ca eram singura firma serioasa din competitie, care puteam intr-adevar sa mergem pana la capat si vroiam sa luam SNTR. Si-a dat seama, pana la urma, ca in ceea ce priveste oferta concurentilor nostri, este de fapt o gogoasa umflata.
Capital: Inainte cu doua saptamani de a se nominaliza castigatorul SNTR, ne-ati declarat ca sunteti in discutii si cu alte firme producatoare de tutun sau tigari in vederea asocierii. Puteti sa spuneti cu cine si daca s-a realizat ceva concret?
Ioan Niculae: Ati vazut ca si la receptia data de mine in cinstea castigarii SNTR, miercurea trecuta, au fost prezenti si reprezentantii catorva firme producatoare de tigari de aici, din Romania. Dovedeste ca ceea ce am declarat atunci este cat se poate de corect. Am avut, in primul rand, contacte si cu British American Tobacco si cu Philip Morris, dar si cu alti producatori de tigari din lume. Am primit chiar si o scrisoare de la o firma din Luxemburg, mare producatoare de tigari, care vrea sa intre intr-o relatie de colaborare cu noi privind calitatea tigarilor romanesti, mergand pana la dorinta de a inchiria sau prelua, intr-un sistem de societate mixta impreuna cu noi, una sau doua fabrici.
Capital: Ne spuneati ca in aceasta privatizare sunteti sustinut si de grupul Bayindir. Sa intelegem ca de acolo veti lua banii?
Ioan Niculae: Nu. Prima parte a platii s-a facut integral, suta la suta, din surse proprii. Avem posibilitatea ca si cealalta plata s-o facem numai din banii nostri. Dar in acelasi timp avem o relatie de afaceri si de prietenie, in mod deosebit, cu grupul Bayindir si cu Banca Turco- Romana (BTR) de ani de zile, chiar de la infiintarea acestei banci in Romania. Oricand putem avea o deschidere pentru credite, stiind ca suntem o firma serioasa, cu o cifra de afaceri derulata numai prin BTR, de sute de milioane de dolari. Deci n-ar fi nici o problema pentru Bayindir sau BTR, in speta, sa ne incredinteze 20-30 de milioane de dolari, in conditiile in care noi rulam 200-250 milioane de dolari pe an.
Capital: Cand si cum veti plati banii pentru SNTR?
Ioan Niculae: Din cele 40 de milioane de dolari, 10 le-am si platit. Trebuia sa le platim in zece zile, noi le-am platit in doua zile. Si diferenta trebuie sa o platim in 90 de zile, adica pana la sfarsitul lunii august. Dar noi o sa platim oricum mai repede.     

Interagro ISI cauta un asociat pentru SNTR
Compania romano-britanica InterAgro SA a fost desemnata de curand castigatoarea cursei pentru privatizarea Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR). Valoarea tranzactiei a fost de 135 milioane de dolari, din care 40 milioane pretul platit pentru actiunile SNTR, 35 milioane – investitiile, 60 milioane – datoriile fostei societati de stat. Din pachetul de actiuni cumparate (100%), InterAgro s-a angajat sa vanda un pachet de pana la 10% angajatilor companiei, la valoarea nominala, platibil in rate, in decurs de doi ani. Firma cumparatoare s-a mai angajat sa nu schimbe obiectul de activitate si sa nu inchida nici o capacitate productiva pana la finalizarea investitiilor. Totodata, se afla in discutii cu alte companii producatoare de tigarete din Romania, cum ar fi British American Tobacco si Philip Morris, in vederea unor asocieri. r
Pentru cumpararea SNTR, in competitie cu InterAgro s-a mai aflat si Leaf Tabacco Michailides din Grecia, a carei oferta prevedea un pret de 32 milioane de dolari pentru actiunile societatii, investitii de 112,5 milioane dolari, dar socotite de Comisia de privatizare ca nefiind garantate satisfacator, pentru ca urma sa fie facute de alte firme, care nu sunt parte la contract (Reemtsma Gmbh, Altadis si Grivco).r