"Cred că este vorba de un parteneriat public-privat între un organ al statului care se numeşte Parchetul General şi televiziunile care sunt publice şi private şi asistaţi în direct la un eveniment relativ istoric pentru România astăzi. Cum poate fi distrus un agent economic care a avut neobrăzarea în aceşti 20-21 de ani să se opună ideii generale că noi românii suntem numai cerşetori şi slugi şi că noi nu putem angaja, ci doar să fim angajaţi. Începând de săptămâna trecută, cu acel comunicat al DIICOT, şi am întrebat astăzi de ce a fost dat un comunicat înainte să fiu pus sub oficial sub acuzare, practic toate societăţile noastre din grupul InterAgro, peste 27 de firme, sunt distruse. Avem combinatele chimice închise de la 1 ianuarie. Niciuna din companiile care vând în mod obişnuit gaz nu a mai răspuns la corespondenţa cu InterAgro", a spus Ioan Niculae.
Omul de afaceri s-a întrebat de ce celelalte companii care au primit gaze naturale de la Romgaz nu păţesc nimic.
"Dacă vorbim de subminare a economiei naţionale, astăzi a fost subminat, împreună cu dumneavoastră, presa şi DIICOT, un agent economic care încă mai rămăsese din primele 100 de companii din România ca cifră de afaceri, mai rămăsese una cu capital privat românesc. Este extraordinar de straniu ca din cele 13-14 firme care au beneficiat de aceleaşi prevederi legale să aibă (probleme n.r.) numai cel cu capital românesc. Sunt o mulţime de alte firme care au beneficiat, unii au investitori turci, alţii investitori indieni, alţii ruşi, care nici măcar nu au fost deranjaţi pentru aceeşi lege şi aceeaşi perioadă de timp", a adăugat Ioan Niculae.
La final, el a transmis un mesaj: "Cei care cred că prin distrugerea societăţilor din grupul InterAgro vor reuşi să proceseze gaz metan la o treime din preţul adus din afară, comparativ cu ce se importă acum în România de peste 550 dolari, le spun că România încă mai este membru al UE, iar abuzurile au totuşi o limită. Nu vor reuşi".
Ioan Niculae a stat aproximativ o oră în sediul DIICOT, procurorii aducându-i la cunoştinţă că a fost pus sub acuzare în dosarul Romgaz.
De altfel, săptămâna trecută, DIICOT a anunţat că a pus sub acuzare 40 de persoane, funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul SNGN Romgaz, Ministerul Economiei, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale din municipiul Bucureşti, acuzate de săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale.
În sarcina învinuiţilor se reţine că au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126 milioane USD patrimoniului SNGN Romgaz SA şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional.
Procurorii susţin că persoanele puse sub acuzare au aprobat livrarea de către Romgaz a unor cantităţi considerabile de gaze naturale către societatea InterAgro, deţinută de Ioan Niculae, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de Romgaz, cu eludarea reglementărilor legale în materie precum şi menţinerea facilităţilor acordate societăţii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate.
Se mai reţine că activitatea infracţională a generat imposibilitatea repartizării de către Romgaz a rezervelor necesare pentru realizarea programului naţional de înmagazinare şi creşterea importului de gaze naturale, cu consecinţa punerii în pericol a Sistemul Energetic Naţional, ca ramură strategică a economiei naţionale şi subminării economiei naţionale.
SURSA: Agerpres