“Prioritatea Guvernului nu este economia, aşa cum ar fi firesc, ci modificarea constituţiei şi alte obiective, toate politice “- a spus patronul InterAgro. Pe de altă parte, Niculae s-a arătat nemulţumit de faptul că Guvernul a modificat recent legislaţia din domeniul irigaţiilor şi a îmbunătăţirilor funciare, fără să consulte investitorii din agricultură. (Este vorba de OUG nr. 79/2013 privind modificarea si completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, n.red.).

“Au procedat cu o grabă suspectă, adoptând această ordonanţă cu doar câteva zile înainte de vacanţa paralamentară şi modificând Legea 138 care reglementa bine acest domeniu, pentru că era un act normativ adoptat după consultarea celor implicaţi în agricultură  şi după o serie de studii făcute împreună cu Banca Mondială“- a mai  spus Ioan Niculae.

O nouă fabrică de ulei, la Zimnicea

Declaraţiile au fost făcute joi, la Zimnicea, unde InterAgro a inaugurat o fabrică modernă de procesare a seminţelor oleaginoase- Dropia Best. Investiţia, de tip greenfield, a costat 35 de milioane de euro, din care 3 milioane au provenit din fonduri europene. Furnizorul principal de know-how şi utilaje tehnologice este firma Andreotti Impianti Spa, din Italia. La realizarea investiţiei au mai participat ISPCAIA Bucureşti-proiectant general, TMUCB şi TIAB, în calitate de executanţi ai lucrărilor de construcţii şi montaj.

Cu o capacitate de 450 de tone pe zi, Dropia Best va prelucra seminţe de soia, rapiţă şi floarea soarelui. Uleiurile produse sunt 100 la sută naturale şi vor fi comercializate atât pe piaţa internă cât şi la export. Până la sfârşitul acestui an, InterAgro estimează vânzări de aproximativ 20 de milioane de euro. Produsele auxiliare rezulatate în urma procesării, respectiv, cojile, pleava şi şrotul vor fi valorificate fie prin ardere directă în centrala termică, fie prin folosirea acestora ca furaje pentru animale. De asemenea, o parte din uleiul brut va fi valorificat de grupul InterAgro, prin procesare la grad de ulei alimentar, precum şi pentru fabricarea de biodiesel. Fabrica dispune atât de buncăre pentru materia primă, cu o capacitate de 1.170 de tone, cât şi de depozite pentru produsele finite, care asigură stocuri de 7 zile de producţie pentru uleiul de soia, 4 zile pentru uleiul de rapiţă şi 5 zile de producţie pentru uleiul de floarea soarelui.
Amplasată în imediata apropiere a Portului Zimnicea, aparţinând tot InterAgro, fabrica de ulei va putea fi aprovizionată cu materii prime atât pe cale terestră, cât mai ales  pe cale fluvială, adică, pe Dunăre.