Fostul ministru USR Plus al Sănătății, Ioana Mihăilă a reacționat după ultimele declarații ale lui Florin Cîțu. Mai exact, liderul PNL declara vineri că așteaptă explicații și sancțiuni pentru că Ministerul Sănătății a amânat din aprilie până în prezent achiziționarea unor loturi de Tocilizumab, medicament important pentru tratarea bolnavilor COVID, dar și pentru că nu a distribuit către spitale care au solicitat concentratoare de oxigen pe care le avea în depozite.
În acest context, într-un interviu acordat pentru RFI, Ioana Mihăilă a declarat că nu putea face achiziții în timp ce banii erau blocați tocmai de către Florin Cîțu, el fiind premierul țării.
Totodată, ea a mai subliniat faptul că a făcut tot posibilul pentru achiziția Tocilizumab, de la întâlniri cu reprezentanți până la distribuitori. Ioana Mihăilă a mai subliniat faptul că în momentul în care a plecat de la Minister nu a fost semnat niciun contract pentru că nu erau suficienți bani.
„Ce-am făcut pentru achiziția de Tocilizumab au fost întâlnirile cu reprezentanții producătorului și distribuitorului pentru a agrea forma finală a acordului cadru. În momentul în care eu am plecat de la minister, oricum nu se putea semna niciun contract subsecvent pentru achiziționarea medicamentului, pentru că nu aveam buget. Premierul să-și amintească faptul că a amânat rectificarea bugetară o lună, din moment ce a fost finalizată și agreată la nivelul guvernului, pentru a-și trece PNDL-3 și pentru a avea resurse bugetare pentru aceasta.
Cine a blocat achizițiile
Achiziția de Tocilizumab nu se mai putea face pentru că la minister nu mai erau bani. (…) Toate stocurile care existau și care erau disponibile au fost distribuite către spitale”, a afirmat Mihăilă.
În ceea ce privește aparatura pentru secțiile ATI din România, fostul ministru al Sănătății i-a spus lui Florin Cîțu să responsabilitatea ar trebui căutată la instituția condusă de Raed Arafat.
Mai exact, Ioana Mihăilă susține că toate aceste deispozitive au fost centralizate de DSU, ea având discuții și cu reprezentanți instituției în acest sens.
„Concentratoarele de oxigen sunt un lucru, ventilatoarele sunt alte lucruri. Toate solicitările pentru ventilatoare au fost centralizate de către DSU. Încă din februarie, am contactat DSU pentru a prelua ventilatoarele care erau pe stoc la nivelul MS și am pus structurile din MS în legătură cu cele din DSU. Mi s-a transmis că atunci când vor avea nevoie de ventilatoare le vor solicita, pentru a-și reface rezerva stocului de urgență aflat în DSU”, a mai afirmat Ioana Mihăilă.