Premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin şi reprezentanţii Rompan au prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, rezultatele reducerii TVA la 9% la pâine şi produse de panificaţie, la un an de la aplicare.
În Memorandumul cu FMI, Ministerul de Finanţe arăta că, în cazul în care, după un an de la aplicare, decizia nu va avea impactul scontat – creşterea numărului de firme în domeniu care să plătească taxele la stat – , se va renunţa la menţinerea ei. Ulterior, acordul cu FMI a fost îngheţat.
În cadrul conferinţei de presă, ministrul de finanţe a prezentat mai multe date privind creşterea producţiei: la pâine (18%), făină (16%), cozonaci (17%), paste făinoase (4%). Tot Ioana Petrescu a arătat că a avut loc scăderea preţurilor imediat după aplicarea TVA de 9%: cu 15% în octombrie 2013. În perioada septembrie 2013 – iunie 2014 scăderile de preţuri au fost de 10,25% la pâine, 7,86% la făină şi de 7,69% pe ansamblul industriei de morărit şi panificaţie.
Ministrul a mai vorbit despre creşterea numărului de firme active în domeniul panificaţiei, dar nu dat nicio cifră, deşi cu altă ocazie declarase că “răspunsul trebuie să fie la întrebarea cât de eficientă a fost reducerea TVA la pîine. Trebuie să avem mai multe date despre colectare, despre câte firme au apărut la suprafaţă”.
După conferinţa de presă, preşedintele Rompan, Aurel Popescu, a spus că există 4.570 de firme înregistrate la Autoritatea Sanitar-Veterinară, în scădere faţă de septembrie, anul trecut, când erau 5.000. Preşedintele Rompan a spus că nu are date privind numărul de firme din domeniu înregistrate ca plătitoare de TVA.
În Memorandumul cu FMI, din primăvară, guvernul precizează că "vom oferi datele cerute privind plăţile de TVA, inclusiv numărul de plătitori de TVA înregistraţi în acest sector pentru a evalua progresele în procesul de conformare la plată. În 2014, vom evalua eficienţa măsurii şi vom decide dacă se va aplica permanent”.
Principalul efect urmărit de guvern, prin reducerea TVA la pâine, a fost diminuarea evaziunii fiscale. În acest scop, un indicator esenţial este numărul de plătitori înregistraţi. Ministrul Finanţelor nu a explicat câte firme plătitoare de TVA sunt înregistrate în acest sector acum, faţă de anul trecut. În schimb, a spus că impactul bugetar a fost o reducere a încasărilor din TVA din acest domeniu cu 281 milioane de lei.
În conferinţa de presă, oficialii au insistat asupra a două efecte: avantajele pentru companiile din domeniu – unde nu s-au mai înregistrat insolvenţe şi falimente – şi scăderea preţurilor. Ei au estimat că evaziunea în domeniu s-a diminuat de la 70% la 50%, cu circa 300 milioane lei, însă nu au dat detalii privind măsurile luate pentru combaterea fenomenului sau indicatorii analizaţi din care reiese această diminuare, în afară de creşterea producţiei. Producţia fiscalizată a crescut şi ca urmare producţiei mai mari de grâu atât în 2014, cât şi în 2013, comparativ cu anii anteriori.
Recent, Capital a scris depre efectele TVA de 9% la pâine. Datele Registrului Comerţului arată că numărul total al firmelor înregistrate cu codurile CAEN 1061 şi 1071, pentru care se aplică TVA de 9% în panificaţie, era de 10.633, la începutul lunii august 2014, în timp ce, la data de 1 septembrie 2013, era de 10.837.
Alte date prezentate de ministrul finanţelor au vizat profitabilitatea sectorului. Astfel, dacă în anii anteriori, rata profitabilităţii a fost negativă, pentru prima dată, în semestrul doi din 2013 profitul brut în fabricarea pâinii şi produselor de patiserie a fost mai mare decât pierderea netă. În 2013 profitul brut în industria de morărit şi panificaţie a fost de aproape 250 milioane lei faţă de 169 milioane lei în 2012. În industria de morărit profitul brut a fost de 67,5 milioane lei, iar în sectorul fabricării pâinii şi produselor de patiserie – 181,8 milioane lei. Faţă de primul semestru din 2013, în semestrul doi din 2013 profitul brut a fost mai mare cu 20 milioane lei în industria de morărit şi cu 84 milioane lei mai mare în fabricarea pâinii şi produselor de patiserie. Ministrul a mai spus că crescut şi productivitatea muncii în acest sector.