"Salutăm decizia Băncii Mondiale de a sprijini acest deziderat, inclusiv prin noul parteneriat de ţară, ale cărui obiective reflectă şi dorinţa noastră de a oferi mediului de afaceri predictibilitate şi un sector public mai eficient. De-a lungul timpului, România a dezvoltat un parteneriat solid cu Banca Mondială, care a permis intervenţii în diverse sectoare ale economiei şi sperăm ca în viitor să contribuie la implementarea unui pachet de reforme structurale, inclusiv în domeniul finanţelor publice. Ştiu că mediul de afaceri aşteaptă măsuri prin care să dovedim că înţelegem sistemul fiscal ca pe o pârghie de creştere şi de dezvoltare economică, nu doar ca pe un instrument care aduce venituri la buget. Politicile fiscale pe care le voi aplica vor duce la realizarea unui sistem fiscal mai eficient, mai predictibil şi mai transparent," a afirmat ministrul Finanţelor Publice.
În data de 22 mai 2014, Consiliul Directorilor Executivi ai Băncii Mondiale a aprobat Strategia de parteneriat de ţară pentru România pe perioada 2014 – 2017 şi primul împrumut pentru politici de dezvoltare (DPL), în valoare de 750 milioane euro, sub egida acestei strategii.
Prin intermediul noii strategii de parteneriat, Banca Mondială, în calitate de partener, îşi propune să acorde sprijin României în vederea îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare pe termen lung, în conformitate cu Programul de guvernare, Programul de convergenţă şi Programul naţional de reformă, precum şi în vederea dezvoltării capacităţii de a aborda aspecte instituţionale şi sociale necesare pentru atingerea standardelor UE.
În acest sens, Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare va utiliza o gamă variată de instrumente financiare şi o combinaţie de servicii de analiză şi de consultanţă. Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) şi Agenţia de Garanţii şi Investiţii Multilaterale (MIGA) se vor concentra pe susţinerea eforturilor de dezvoltare a sectorului privat şi respectiv de sprijinire a întreprinderilor de stat din sectorul energetic.
'România este în prezent mai bine pregătită decât în 2008 să absoarbă volatilităţile regionale şi mondiale, iar stabilitatea sa macroeconomică permite atingerea obiectivului de creştere economică de peste 3,5% pe termen mediu. În acelaşi timp, asigurarea convergenţei cu Uniunea Europeană necesită investiţii în infrastructură, îmbunătăţirea utilizării fondurilor europene şi sprijinirea sectorului privat. Acestea sunt provocări pe care le recunoaştem şi sperăm ca asistenţa financiară şi tehnică din partea grupului Băncii Mondiale să contribuie la atingerea acestor obiective', a spus Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget şi guvernator pentru România în cadrul grupului Băncii Mondiale.
Împrumutul aprobat este primul din cadrul primei serii de împrumuturi programatice pentru politici de dezvoltare ce va fi acordată României de către BIRD, în perioada 2014 – 2015 în vederea eficientizării finanţelor publice şi creşterii economice. Al doilea împrumut din această serie, în valoare de circa un miliard de dolari, va fi contractat în prima parte a anului 2015.
Împrumuturile de tip DPL vor sprijini România în procesul de reformă economică şi vor conduce – printre altele – şi la atingerea obiectivelor de management al datoriei publice guvernamentale, extinzând maturitatea portofoliului de datorie publică, la un cost avantajos.
Contractarea împrumuturilor de tip DPL este condiţionată de îndeplinirea unor măsuri de reformă agreate cu Banca, asociate unor sectoare economice. Măsurile de reformă specifice primei serii DPL, se referă în principal la întărirea managementului datoriei publice, a eficienţei cheltuielilor publice (prin introducerea bugetelor pe programe bazate pe rezultate şi prioritizarea investiţiilor publice semnificative), îmbunătăţirea managementului şi performanţelor întreprinderilor de stat (prin întărirea rolului statului în calitate de acţionar) şi îmbunătăţirea funcţionării pieţei de energie şi a pieţei de capital, precum şi măsuri privind cadastrul şi proprietatea imobiliară. Acestea sunt agreate şi în cadrul pachetului curent de finanţare multilaterală de tip preventiv încheiat cu FMI şi UE. Primul împrumut aprobat pentru politici de dezvoltare, în valoare de 750 de milioane de euro, este acordat pe o perioadă de 18 ani, la o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la 6 luni + o marjă variabilă (marja indicativă actuală este de 0,47%, aceasta fiind modificată de Bancă la fiecare 6 luni), urmând a fi rambursat într-o singură tranşă la 15 mai 2032. Totodată, BIRD percepe un comision iniţial de 0,25% aplicat la suma împrumutului, plătibil anterior tragerii sumelor împrumutului.AGERPRES