Reducerea CAS cu 5% va însemna că angajatorii își vor putea plăti mai bine angajații sau vor face noi angajări, a declarat ministrul finanțelor, Ioana Petrescu, în plenul Senatului cu ocazia votului pentru legea de scădere a CAS. Ministrul a comparat măsura cu introducerea cotei unice, precizând că aproape orice investitor cu care se întâlnește menționează cota unică de 16% ca motiv pentru venirea în România. În Strategia fiscal-bugetară și în programul de guvernare, actualul guvern și-a propus renunárea la cota unică. Ioana Petrescu declara, în primăvară, că înlocuirea cotei unice cu cea progresivă este în analiză, dar nu pentru anul viitor.
"Reducerea CAS este necesară şi binevenită şi avea efecte pozitive asupra a milioane de angajaţi şi a peste 600.000 de firme. Beneficiile cu siguranţă vor veni pe termen mediu şi lung. În urmă cu 10 ani există o dezbatere referitoare la cota unică, în cadrul căreia s-a discutat de o gaură neagră pentru buget, s-a discutat de efectele negative pe care le va avea acea reducere a fiscalităţii. După cum cu toţii ştim, reducerea cotei de impozitare şi cota unică la impozitul pe venit şi pe profit a fost o măsură benefică. Va asigur că aproape orice investitor cu care mă întâlnesc menţionează cota unică de 16% că fiind unul din motivele principale pentru care a venit în România", a spus Ioana Petrescu.
Deşi CAS s-a redus cu 8 puncte procentuale în patru ani, în perioada 2005-2008, nivelul încasărilor bugetare s-a menţinut relativ constant, la 9,5-9,6% din PIB, ceea ce arată că impactul bugetar al reducerii CAS a fost acoperit de o mai bună colectare şi o creştere a conformării voluntare, a mai spus Ioana Petrescu.