În perioada 1-8 martie, capital.ro şi-a propus să vă prezinte, în fiecare zi, câte o femeie de succes. După Aura Tatu, femeia din spatele Bucureştiului Virtual, a venit rândul Ioanei Vârtosu. Nu are numele legat de o multinaţională şi nu învârte pe degete milioane de dolari. Şi-a dedicat însă cu suces ultimii ani unui proiect ambiţios – un ONG dedicat mămicilor: Asociaţia Şcoala Mamei Junior din Timişoara. „Fii mămică fără frică” e sloganul cu care l
În perioada 1-8 martie, capital.ro şi-a propus să vă prezinte, în fiecare zi, câte o femeie de succes. După Aura Tatu, femeia din spatele Bucureştiului Virtual, a venit rândul Ioanei Vârtosu. Nu are numele legat de o multinaţională şi nu învârte pe degete milioane de dolari. Şi-a dedicat însă cu suces ultimii ani unui proiect ambiţios – un ONG dedicat mămicilor: Asociaţia Şcoala Mamei Junior din Timişoara. „Fii mămică fără frică” e sloganul cu care le întâmpină pe tinerele care aşteaptă să aducă pe lume un copil.
Ioana Vârtosu a început acest proiect în urmă cu 6 ani, iar ideea principală a fost aceea de a informa femeile însărcinate şi de a le oferi programe de gimnastică speciale. „Ideea a apărut pe când eram însărcinată. Am căutat mult un loc unde să fac gimnastică, să mai întâlnesc şi alte fete însărcinate, cu care să discut, să povestesc şi să primesc sfaturi în ceea ce priveşte travaliul. Faptul că nu am găsit un astfel de loc m-a ambiţionat”, îşi aminteşte Ioana (foto dreapta). La vremea aceea, era studentă la Facultatea de Medicină din Timişoara. După ce s-a născut băieţelul ei, a terminat şi Facultatea de Kinetoterapie.
„În prima fază am avut nevoie de sprijinul unui medic. Salvarea a fost domunul doctor Ionel Cioată, care ne-a
„Pe parcurs, m-au ajutat foarte mult informaţiile dobândite în cei 6 ani de practică şi anul de stagiatură din cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie «Odobescu», şi mai apoi rezidenţiatul în cadrul Spitalului de Urgenţă pentru Copii «Louis Turcanu»”, completează ea.
Cei mai grei ani
Primii 3 ani au fost cei mai grei pentru proiectul pornit de Ioana şi de alţi doi fondatori care au ales să rămână în umbră. „Am păşit iniţial pe un teren nisipos. Subiectul sarcinii şi discuţiile pe marginea acesteia erau privite de femei ca un subiect tabu, despre care vorbeau doar în familie. Nu mai vorbesc de gimnastică. Nici nu concepeau să facă aşa ceva în cele 9 luni de sarcină”, explică Ioana.
Astfel, primii ani au fost cei în care Ioana a încercat să spargă gheaţa şi a promovat asociaţia pe care o reprezenta. „În 2007, am simţit că am crescut suficient de mari încât să ne luam zborul din cabinetul doctorului Cioată”, îşi aminteşte ea. Astfel, întregul program s-a transformat în acel an într-un ONG, care are acum drept obiectiv principal iniţierea viitorilor părinţi în creşterea unui copil sănătos.
De la 10 femei la 150 de cupluri
În acest moment, Asociatia Şcoala Mamei Junior desfăşoară mai multe activităţi pentru care mămicile dornice să înveţe nu trebuie să plătească nimic, ci doar să se prezinte, de preferinţă cu tatăl copilului. „Este vorba de cursuri teoretice şi practice despre sarcina şi îngrijirea nou-născutului, de gimnastică atât pentru ele, cât şi pentru nou-născut, kinetoterapie, cursuri antenatale şi cursuri prenatale”, explică Ioana.
Şcoala Mamei Junior mai are şi servicii pentru care se percep anumite tarife. Printre acestea se numără cele de psihoterapie sau de masaj.
Acum, lucrurile stau cu totul şi cu totul diferit. „Anual avem 100 -150 de cupluri care vin timp de 6 luni. Practic, din luna a treia de sarcină până la naştere”, spune Ioana.
De la pasiune la business
Cu toate că ONG ul pe care îl conduce este rodul pasiunii sale şi al formării profesionale, Ioana trebuie să se asigure că managementul asigură supravieţuirea şcolii. După cum spune chiar ea, în 2009 cifra de afaceri a Asociaţiei Scoala Mamei Junior a fost de 60.000 de euro. „Supravieţuirea ne este asigurată de sponsori”, explică Ioana, care adaugă că cele câteva programe cu plată pe care le derulează aduc, la rândul lor, o contribuţie însemnată.
Cuvântul de ordine, în concepţia Ioanei, pentru punerea pe picioare şi menţinerea unui astfel de ONG este promovarea: „Noi facem acest lucru în maternităţile private şi în cabinelete de ginecologie. Partenerii media sunt şi ei de mare folos”.
Ambiţii de viitor
Cu toate că asociaţia pe care o conduce atrage doar femeile însărcinate din Timişoara, Ioana a decis că nu este de ajuns. „Am reuşit să educăm femeile de aici, dar cu restul ce se întâmplă? Am ales astfel să ducem o caravană şi în alte oraşe”, spune ea. Astfel, Caravana Şcoala Mamei Junior a ajuns în Arad, Oradea, Satu Mare şi Baia Mare. „Femeile ne-au întâmpinat cu mare interes şi cu multe întrebări. Viitoarele mămici sunt mai dechise comparativ cu acum 6 ani”, explică ea. „Am ajutat la înfiinţarea unor organizaţii de acest fel în Galaţi şi Cluj”, spune Ioana care crede că know-how-ul ei a fost de mare ajutor.
Viaţa de zi cu zi
Când vine vorba de viaţa ei de zi cu zi, Ioana spune că fiecare zi e diferită. Singurele lucruri care sunt mereu aceleaşi sunt familia şi timpul petrecut acasă:. „Fiecare zi din viaţa mea începe şi se termină cu o scenă de familie. Dimineaţa îmi trezesc copilul, îl pregătesc pentru şcoală şi apoi luăm micul dejun în familie. Seara mă joc cu băieţelul meu, îl ajut la teme şi îl culc”.
Peste zi, lucrurile se schimbă. „De multe ori, mă duc la birou, unde primul lucru pe care îl fac este să îmi verific e-mailul şi să răspund la solicitări”, explică ea. Adeptă a unei vieţi sănătoase, Ioana ia prânzul de fiecare dată într-un cadrul liniştit, poate cu o prietenă. „După-amiază am cursurile mele de informare cu mămicile. Ţin chiar şi 3 ore, pentru că niciodată nu plec până nu răspund la toate întrebările”, povesteşte Ioana.
După cum spune chiar ea sunt zile când nu poate face toate acestea. Este vorba de acele perioade când trebuie să se întâlnească cu partenerii sau cu sponsorii, să discute, să facă planuri. În restul timpului, Ioana îşi face timp şi de blogul „Fii mămică fără frică”, blog pe care povesteşte despre activităţile ONG-ului ei.
INTERVIU FLASH
capital.ro: Cum îţi organizezi timpul? Pe o agendă de hârtie sau cu ajutorul unui gadget?
Ioana Vârtosu: Folosesc un program pe computerul personal.
capital.ro: Care este marca de parfum preferată?
I.V.: Îmi plac parfumurile din gama Bvlgari, parfumuri pe care le folosesc cu drag.
capital.ro: Cum sunt văzute femeile în calitatea de antreprenor? Te-ai lovit de atitudini misogine?
I.V.: Dat fiind caracterul muncii mele, nu s-a întâmplat ca bărbaţii să mă trateze cu indiferenţă sau fără respect. De cele mai multe ori chiar, majoritatea s-au simţit în inferioritate, fiind puşi în faţa ideii de sarcină, au fost fâstâciţi, încurcaţi de discuţiile pe care încercam să le port. Pot spune că natura segmentului în care lucrez m-a avantajat.
capital.ro: Dintre partenerii de afaceri – lucrezi mai bine cu femei sau cu bărbaţi?
I.V.: Pot spune că lucrez mai bine cu femeile pentru că majoritatea angajaţilor sunt femei. Motivul nu este însă acela că nu ma pot înţelege cu bărbaţii, ci faptul că viitoarele mămici cer ca personalul care le asistă să fie unul format din femei.
capital.ro: Care este cartea preferată? Şi de ce?
I.V.: „The Secret” („Secretul”) de Rhonda Byrne. Este o carte carte cu care mă identific. Motivul este modelul de viaţa despre care vorbeşte. Mai exact, scoate în evidenţă principiul conform căruia ni se îmtâmplă lucrurile de care ne este cel mai teamă. Aşadar, ar trebui să fim optimişti, zâmbitori, pentru a avea o viaţa mai bună.
capital.ro: Cum se împacă viaţa personală cu cariera?
I.V.: La început, când am pus bazele acestei organizaţii, familia a fost pe locul doi, sau chiar trei. Cu toate acestea, oamenii dragi m-au susţinut şi m-au ajutat efectiv. Au înţeles că acesta este un lucru foarte important pentru mine şi şi-au dat seama că am nevoie de sprijin pentru a face primii paşi. Acum, când lucurile s-au stabilizat, am mult mai mult timp pentru familie. Sunt zile pe care le dedic în totalitate lor.