Iohannis a anunțat ce urmează să se întâmple. Toată România va fi afectată

Poblemele cu care se confruntă economia românească, în urma crizei declanșată de epidemia de coronavirus, vor sili Guvernul să facă o reevaluare a situației bugetare, pe fondul estimărilor că în 2020 se va înregistra un deficit bugetar uriaș.

Președintele Klaus Iohannis a avertizat luni că pandemia de coronavirus a declanșat o criză care afectează întraga economie, afimând că ”va fi nevoie să se reevalueze veniturile,  dar și cheltuielile” înregistrate de bugetul de stat.

Iar reevaluarea cheltuielilor care se fac din banul public ar putea însemna că epidemia de coronavirus ar putea atrage măsuri de austeritate, care să fie adoptate pe parcursul acestui an, în condițiile în care Guvernul liberal discuta despre acest lucru încă dinainte de criza COVID-19, pe fondul situației dificile cu care se confruntau Finanțele publice.

”Prin această epidemie, avem o criză care nu este, din păcate, doar o criză de sănătate publică, ci este o criză care afectează întreaga economie, care va afecta bugetul. Va fi nevoie să se declare o creștere, probabil semnificativă, a deficitului bugetar.

”Reevaluarea tuturor cheltuielilor”

Este nevoie de bani mai mulți, pe de altă parte, în sectorul de sănătate publică. Este nevoie de bani destul de mulți pe partea de asistență socială, șomajul tehnic, șomajul. Toate trebuie plătite”, a spus Klaus Iohannis.

”Însă este clar că această complicație nu se rezolvă de la sine și va trebui Guvernul să facă o analiză cuprinzătoare și să nu ne limităm doar la o rectificare a bugetului care prevede câteva schimbări pe următoarele luni de zile, ci va fi nevoie să se reevalueze și veniturile, care sunt în scădere, dar și cheltuielile pe întregul an fiscal, cheltuieli care sunt în creștere, și în acest fel va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public”, a precizat el.

În context, trebuie reamintit faptul că legile în vigoare prevăd o majorarea cu 40% a punctului de pensie, începând cu luna septembrie a acestui an, dar și dublarea alocațiilor pentru copii. Gvernul Orban a prorogat deja dublarea alocațiilor, argumentând că nu există suficiente resurse financiare la bugetul de stat.

”Se va prelungi starea de urgență”

Pe fondul cheltuielilor generate de epidemia COVID-19 și a estimării că deficitul bugetar va urca undeva la 7% din PIB în 2020, este de-a dreptul improbabil că majorările menționate vor mai avea loc.

”Trăgând linie am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. În această săptămână vom elabora textul decretului. Vom prelungi starea de urgență cu încă o lună. E absolut necesară pentru a ține evoluția epidemiei sub control”, a explicat Klaus Iohannis.

La ședința de la Palatul Cotroceni au participat premierul Ludovic Orban, miniștrii Florin Cîțu, Marcel Vela, Cătălin Predoiu, Nicolae Ciucă, Virgil Popescu, Nelu Tătaru și Violeta Alexandru, și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.