Pandemia de coronavirus face ravagii în aproape toate țările de pe glob de peste șase luni de zile, iar până în prezent, cercetătorii nu au ajuns la descoperirea unui vaccin care să combată virusul ucigaș.
România se află și ea printre țările afectate grav de pandemie, iar vaccinul împotriva coronavirusului ar fi cea mai bună soluție. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis este încrezător.
Șeful statului susține că Ministerul Sănătăţii a întreprins paşii necesari pentru achiziţionarea vaccinului anti-COVID împreună cu celelalte state din UE, în măsura în care el va fi disponibil.
„Avem de gând să achiziţionăm şi vaccinul, în măsura în care el va fi disponibil, şi medicamentele.
De această chestiune se ocupă la noi Ministerul Sănătăţii şi pot să vă spun că Ministerul Sănătăţii a întreprins paşii necesari pentru a fi împreună cu celelalte state din UE, care îşi anunţă intenţia pentru contractarea vaccinului anti-COVID-19, în măsura în care va deveni disponibil. Suntem prinşi în procedură”, a spus Iohannis, întrebat despre achiziţionarea de către România a vaccinului.
Se fac pași mari
În urmă cu câteva zile, Comisia Europeană a semnat un contract de 63 de milioane de eurocare prevede livrarea în UE a stocurilor de tratamente pentru covid-19.
„În ultimele săptămâni, Comisia a lucrat fără încetare cu compania Gilead pentru a ajunge la un acord prin care să se asigure livrarea în UE de stocuri din primul tratament autorizat pentru COVID-19.
Ieri, la mai puțin de o lună de la autorizarea Remdesivir, a fost semnat un contract care va permite livrarea, începând cu prima parte a lunii august, a tratamentelor pentru mii de pacienți.
Comisia face tot ce îi stă în putință pentru a asigura accesul la tratamente sigure și eficiente și sprijină dezvoltarea vaccinurilor împotriva noului coronavirus. Acordul de ieri reprezintă încă un pas important în lupta noastră pentru combaterea acestei boli”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate.
Acesta este primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratarea persoanelor care prezintă simptome severe de COVID-19.
Totodată, CE pregătește o achiziție comună care se estimează că va acoperi nevoile suplimentare începând din luna octombrie. Mai multe clinici din România au primit deja medicamentul, ca parte a unui studiu clinic, acesta fiind folosit cu succes în tratarea unor pacienți aflați în stare gravă.