Administrația Prezidențială informează că președintele Klaus Iohannis va merge miercuri, 14 octombrie, la Magdenburg, în Germania, pentru a primi premiul Otto cel Mare pentru onoarea marilor merite în procesul european de unificare.
Potrivit sursei citate, ceremonia de decernare a premiului va avea loc la Domul din Magdeburg (Catedrala Sfinţilor Mauritius şi Katharina), loc simbolic, cu semnificaţie deosebită pentru istoria Europei, care adăposteşte de peste 1.000 de ani mormântul lui Otto I, împărat al Sfântului Imperiu Roman.
În cadrul festivităţii, discursul Laudatio va fi rostit de către Heiko Maas, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania. La ceremonie vor fi prezenţi Reiner Haseloff, premierul landului Saxonia Anhaltină, Rainer Robra, ministru de stat şi şef al Cancelariei de Stat Saxonia Anhaltină, precum şi Lutz Trumper, primarul general al oraşului Magdeburg.
Cine poate primi premiul Otto cel Mare
Premiul ‘Otto cel Mare’ este acordat, o dată la doi ani, personalităţilor şi organizaţiilor care au merite deosebite în procesul european de unificare şi în promovarea gândirii europene.
Distincţia a fost acordată pentru prima dată în anul în 2005, cu ocazia aniversării a 1.200 de ani de existenţă a oraşului Magdeburg.
Cine a mai primit această distincție
Printre personalităţile cărora li s-a decernat până în prezent această distincţie se numără cancelarul Germaniei, Angela Merkel, fostul preşedinte al Germaniei Richard von Weizsacker, fostul preşedinte al Letoniei Vaira Vike-Freiberga, precum şi fostul Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Federica Mogherini.
În anul 2015, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a fost prima instituţie distinsă cu acest premiu.
Premiul Kaiser Otto a fost acordat pentru prima dată în 2005 cu ocazia aniversării a 1.200 de ani a orașului. De atunci, premiul a fost acordat o dată la doi ani, la o ceremonie din catedrala din Magdeburg, mormântul lui Otto cel Mare.
Premiul este un unul onorific, incluzând o medalie în designul contemporan, care cuprinde un portret al laureatului pe față și unul dintre sigiliile lui Otto cel Mare pe revers.