Surse din PNL susțin că președintele Klaus Iohannis are o singură condiție în ceea ce privește formarea noului Guvern. Mai exact, șeful statului va negocia orice, în afară de funcția de premier. ”Totul este negociabil, în afara funcției de premier”, spun sursele citate.

Același surse spun că această condiție a președintelui vine în contextul în care PSD solicită funcția de premier și jumătate de guvern pentru a se alia cu cei de la PNL. Discuțiile urmează să fie purtate astăzi.

Pe de altă parte, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, afirmă că PNL, USR şi UDMR nu mai pot forma o majoritate în Parlament.

Totodată, el a fost întrebat dacă PSD-ul îl va păstra pe Alexandru Rafila pentru funcția de premier. În acest context, Simonis susține că nu este singur de ce va urma, însă având în vedere experiența profesorului Rafila, acesta ar putea ajunge chiar și la Ministerul Sănătății.

„Nu ştiu dacă rămâne propunerea PSD. Alexandru Rafila este un extraordinar specialist, iar faptul că nu ne dăm în lături de la a accepta un Minister al Sănătăţii la PSD arată preocuparea noastră pentru acest domeniu şi faptul că suntem pregătiţi să gestionăm domeniul sanitar, Ministerul Sănătăţii, avem specialiştii necesari, iar Alexandru Rafila este unul dintre ei, cred că ar fi un excelent ministru al Sănătăţii”, a spus social democratul, al RFI.

Pe cine vrea PSD premier

El a mai explicat că PSD-ul este unul dintre cele mai stabile grupuri, motiv pentru care ar trebui să fie prima opțiune a președintelui Iohannis pentru desemnarea unui premier.

„Faptul că suntem cel mai mare şi cel mai stabil grup parlamentar şi partid reprezentat în Parlamentul României ne îndreptăţeşte să fim prima opţiune a preşedintelui pentru desemnarea unui prim-ministru de la PSD, însă cred că o astfel de decizie poate fi luată în momentul în care ştim data, ora la care suntem invitaţi la Cotroceni la acele consultări (…). Cred că mai important decât numele sau partidul care să dea primul-ministru este identificarea unei soluţii pentru a depăşi această perioadă extrem de complicată”, a afirmat el.

În ceea ce privește formarea unei eventuale coaliții PNL-USR-UDMR, liderul deputaţilor PSD  susțne că nu vede posibilă o astfel de alianță. Totodată, el a explicat și tensiunile din ultima perioadă, precizând că nu vor exista voturi suficiente pentru ca formațiunile politice să fie susținute.

„În acest moment, pe calcule matematice clare, nu pe invenţii, PNL cu USR şi cu UDMR nu mai pot forma o majoritate în Parlament. Cei de la minorităţile naţionale au anunţat că nu mai susţin un astfel de Guvern. Aceste explicaţii pe care le-am văzut în spaţiul public avansate de cei de la PNL şi anume că grupul care a migrat de la PNL către Ludovic Orban vor vota un eventual Guvern Cîţu este o glumă atât de proastă, încât nici nu ştiu cum s-o pot interpreta (…).

Demisii pe bandă rulantă în PNL

Dacă facem un calcul matematic, cu toate cele 18 minorităţi, ceea ce se întâmplă foarte rar ca cei de la minorităţi, toţi 18, să voteze într-o direcţie sau alta, de obicei sunt împărţiţi (…), chiar şi aşa, ar avea undeva la şapte voturi peste minimul necesar de trecere a acestui Guvern. Vă daţi seama că pe de o parte e greu să învesteşti un Guvern care să aibă cinci-şase voturi, format din cinci-şase partide, un astfel de Guvern practic nu poate lua nicio decizie în Parlament (…). Deci minus 20, care au plecat, practic, în Parlament va exista un blocaj şi concluzia este foarte clară: în acest moment, un Guvern PNL-USR-UDMR, chiar cu susţinerea unei părţi a grupului minorităţilor nu poate fi învestit în Parlamentul României”, a adăugat el.

Social democratul a mai sublniat faptul că nu este exclus ca în cursul săptămâni viitoare mai mulți lberali să renunțe la partid, lucru care va face ca PNL-ul să fie din ce în ce mai mic, ajungând chiar a treia forță din Parlament.

”Nu excludeţi faptul că până săptămâna viitoare, e posibil să mai plece anumiţi colegi de la PNL. Or, pe zi ce trece, grupul PNL e din ce în ce mai mic, ajunge să fie poate a treia forţă din Parlament, în ritmul acesta (…). De aceea, un astfel de Guvern într-o astfel de situaţie dificilă este o glumă, să faci un Guvern care eventual ar putea trece în Parlament la două, la trei, la cinci-şase voturi este o glumă, pentru că e nevoie în acest moment de decizii serioase, cu susţinere consistentă în Parlament, pentru a putea fi deblocată situaţia în care ne aflăm”, a susţinut Simonis.