Ea va fi consilierul lui Klaus Iohannis în domeniul afacerilor europene. Este vorba de Luminița Odobescu, şef al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, potrivit unor surse politice. De altfel, șeful statului a semnat decretele de rechemare a cinci ambasadori români, între care se numără şi Luminiţa Odobescu.

Aceasta ar urma să ocupe locul lăsat liber de Leonard Orban. Asta pentru că pe 26 octombrie, Iohannis a semnat decretul privind eliberarea la cerere din funcţia de consilier prezidenţial aacestuia, la data de 1 noiembrie, în vederea pensionării. Leonard Orban era consilier prezidenţial pe domeniul afaceri europene.

Departamentul Afaceri Europene este structura din cadrul Instituţiei Preşedintelui care asigură îndeplinirea atribuţiilor ce revin şefului statului prin Constituţie în domeniul afacerilor europene. Departamentul coordonează la nivelul Administraţiei Prezidenţiale acţiunile din domeniul politicilor europene. Cuprinde toate ariile politice de competenţă ale Uniunii Europene, după cum sunt definite în cadrul Tratatului privind Uniunea Europeană şi Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene.

Iohannis a luat decizia momentului! Ea îl va sfătui pe președinte (SURSE)

Luminița Odobescu este ambasador și diplomat de carieră. A condus Reprezentanța Permanentă în timpul primei Președinții române a Consiliului Uniunii Europene (ianuarie-iunie 2019). După absolvirea, în 1992, a Facultății de Comerț, din cadrul Academiei de Studii Economice din București, Luminița Odobescu își începe cariera profesională ca cercetător științific la Institutul Național „Virgil Madgearu”. Din 1995, lucrează ca expert și, ulterior, consilier în Ministerul Economiei și Comerțului, până în 2001, când își începe cariera în Ministerul Afacerilor Externe, ca șef serviciu.

Activitatea sa la Bruxelles începe în anul 2002; timp de cinci ani, gestionează în mod direct o serie de capitole în cadrul negocierilor privind aderarea României la Uniunea Europeană, ca diplomat în cadrul Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană. După semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, a coordonat pregătirea reuniunilor COREPER I, în calitate de consilier Mertens. Între 2008 și 2012, a fost director general al Departamentului Uniunea Europeană, și, în perioada februarie – noiembrie 2012, Secretar de Stat pentru afaceri europene, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe, apoi consilier de stat pentru afaceri europene la cancelaria premierului. Din septembrie 2015 este ambasadorul României pe lângă UE. În această calitate, ea a gestionat atât președinția română a Consiliului UE (2020), cât și negocierile pentru PNRR și pentru noul buget multianual al Uniunii Europene.

(sursa foto: ue.mae.ro)