Concret, Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede că autoritățile publice, locale și ministerele de resort desfășoară anual campanii de informare în media, online ți în formă scrisă pentru combaterea ambroziei.
Ce apare în expunerea de motive
Legea vizează creşterea gradului de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la pericolul pe care îl reprezintă această plantă pentru sănătate, în scopul îmbunătăţirii soluţiilor legislative actuale.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor stabilesc şi actualizează, ori de câte ori este necesar, procedura de distrugere a buruienii ambrozia, măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi metodele de îndepărtare şi eradicare a acestei plante.
În vederea promovării soluţiilor corespunzătoare pentru combaterea ambroziei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Sănătăţii şi autorităţile administraţiei publice locale desfăşoară anual, în special în perioada de vegetaţie a buruienii ambrozia, campanii de informare şi conştientizare în media, online şi în formă scrisă, se arată în actul normativ.
Majorarea sancțiunilor
Legea mai prevede majorarea sancţiunilor minime în cazul nerespectării prevederilor legate de combaterea acestei buruieni.
Astfel, constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei, în loc de 750 lei cum este în prezent, la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei, în loc de 5.000 cum este în prezent, la 20.000 lei pentru persoanele juridice.
„Verificarea şi constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole a dispoziţiilor art.1, precum şi aplicarea sancţiunilor se fac de către autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit de primar, de către poliţişti locali sau de către comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu.
Îndeplinirea obligaţiilor care le revin autorităţilor administraţiei publice locale se verifică de către specialişti desemnaţi de Instituţia Prefectului, care au competenţa de a sancţiona nerespectarea prevederilor prezentei legi”, mai prevede legea.
Sursa foto: INQUAM