Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul așteptat de toată România. S-a prelungit starea de urgență cauzată de pandemia de coronavirus. S-a aflat până când stăm la izolare.
România trece printr-o criză fără precedent din cauza pandemiei de coronavirus. Sute de oameni sunt infectați, iar unii dintre aceștia au încetat din viață. În plină criză, președintele Klaus Iohannis a luat o decizie fără precedent.
S-a prelungit starea de urgență
Șeful statului a decis să prelungească starea de urgență în România. S-a aflat cât timp vom mai sta la izolare. Este vorba despre încă o lună de zile. „Am emis azi decretul de prelungire cu 30 de zile a prelungirii stării de urgență în România. Pericolul nu a trecut. O relaxare a restricțiilor, cum văd că cer cu inconștiență unii politicieni, ar duce la multe cazuri și suprapopularea spitalelor.
Stați acasă ca să nu fiți pe patul de spital, altfel ar fi un val de decese foarte mare. Nu putem permite niciun pas înapoi în contextul în care avem de-a face cu o răspândire comunitară. Se mențin măsurile deja adoptate și alte noi reglementări pentru gestionarea crizei.
Ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de oprit. Fără aceste măsuri ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor prea mare pentru sistemul nostru de sănătate. Ne-am propus să evitam acest scenariu negru.
Școlile rămân închise în continuare și se suspendă toate activitățile dictatice care presupun prezența fizică a elevilor în școli. Guvernul va lua toate măsurile pentru asigurarea alimentară a cetățenilor. Oamenii să aibă bunuri de strictă necesitate. Se pot plafona prețurile la energia electrică, gaze, carburanți. Scăderile să se reflecte în prețul plătit de consumator.
Este interzisă închiderea centrelor rezidențiale pentru persoane vârstnice, dar și pentru copii și adulți. Aparținătorii să îi poată transfera la propria locuință dacă au condiții corespunzătoare.
Decretul menționează explicit și posibilitatea ca pe durata stării de urgență, managementul unităților sanitare să poată fi asigurat de către personalul detașat.
Activitatea de judecată continuă doar în cazuri excepționale.
Furnizorii de servicii de comunicații electronice au obligația de a asigura funcționarea sistemelor și de a preveni întreruperea comunicațiilor.
Fiecare dintre noi are datoria de a contribui la lupta cu pandemia. Cât de repede ne vom recăpăta viețile anterioare depinde de respectarea acestor reguli.
Fac un apel la toți cei care cred că lucrurile nu sunt atât de grave și continuă să nu respecte regulile: nu păcăliți instituțiile statului, ci vă puneți în pericol viețile voastre, a copiilor și a bunicilor. Fiți responsabili și solidari!
Dacă restricțiile sunt respectate de fiecare dintre noi putem salva vieți. Toți suntem vulnerabili dacă nu respectăm regulile. Nu putem depăși criza decât împreună.”, a anunțat Iohannis.