Vești importante pentru toți șoferii care au încasat amenzi! Se anunță schimbări majore. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat un decret important în acest sens. Modificările aduse vizează milioane de conducători auto. Șeful statului a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea art. 32 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

Legea prevede că plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii poate fi soluţionată şi la Judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul, nu doar la Judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârșită contravenția.

„Plângerea se depune şi se soluţionează în baza competenţei alternative la Judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia ori la Judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul”, prevede actul normativ.

Legea care aduce schimbări importante pentru șoferi

Legea în vigoare menţionează că plângerea se depune doar la Judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.

Amintim că în 2019 a fost înregistrată la Senat propunerea legislativă pentru modificarea art.118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi al art.32 alin.(1) din Ordonanţa nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

Inițiativa prevedea că șoferii care au fost sancționați în afara județului de reședință, pot contesta amenda sau suspendarea permisului în localitatea de domiciliu, fără a mai fi nevoiți să se deplaseze acolo unde a fost constatată contravenția. Mai concret, șoferii au ocazia să conteste decizia la judecătoria de care aparțin. Aceștia pot depune contestație într-un termen de 15 zile de la sancționare.

După promulgarea de către Iohannis, actul normativ merge la Monitorul Oficial

“Împotriva procesului verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul, după caz, contravenientul, dacă acesta este pe teritoriul României”, se precizeaza atunci în document.

Până la acel moment, șoferii erau nevoiți să depună contestație acolo unde s-a constatat fapta. Potrivit proiectului, conducătorii auto care nu aveau “domiciliul sau sediul, după caz, pe teritoriul României, împotriva procesului verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta”.

Pentru a fi aplicat însă, era necesar ca proiectul de lege să primească votul Parlamentului, să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.