Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea potrivit căreia, pe durata stării de alertă, se pot desfăşura concursurile pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Ce vizează legea
Legea vizează aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 100/2020 pentru prorogarea termenului prevăzut la art. III alin. (3) din OUG nr.1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
OUG 100/2020 prevede prorogarea termenului de încetare a detaşărilor din sectorul privat de la data de 31 august 2020 la 31 martie 2021.
„Termenul privind încetarea detaşărilor prevăzut la art. III alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (…) se prorogă până la data de 31 martie 2021”, prevede textul Ordonanţei.
Potrivit legii promulgate, „prin derogare de la dispoziţiile art. 27 alin. (3) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, (…) pe durata stării de alertă se pot desfăşura concursurile pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul Ministerului Afacerilor Externe”.
OUG a fost adoptată de Guvern în octombrie
„În concret, prin proiectul de ordonanţă de urgenţă se propune ca personalul din instituţiile din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, din Ministerul Sănătăţii şi unităţile subordonate, din unităţile sanitare şi din serviciile de asistenţă socială angajat fără concurs în temeiul dispoziţiilor art. 6 şi 16 din anexa 1 la Decretul 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României ori, după caz, a dispoziţiilor art. 9 şi 25 din anexa 1 la Decretul 240/2020 privind prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României, să poată fi menţinut în activitate peste termenul pentru care a fost încadrat, pentru o durată corespunzătoare celei prevăzute la art. 27 alin. (1) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, respectiv pentru o durată determinată, ce nu poate depăşi 30 de zile de la data încetării stării de alertă”, se arata în nota de fundamentare a proiectului.
Sursa foto: INQUAM Photos