În anul 2003, Klaus Iohannis, pe atunci primar al Sibiului, s-a întâlnit cu Călin Georgescu, director la acel moment al Centrului Național de Dezvoltare Durabilă, pentru a discuta despre implementarea unui proiect ambițios: Agenda 21.

Acest program, inițiat de Organizația Națiunilor Unite, avea scopul de a transforma administrațiile locale în centre eficiente de atragere a investițiilor și de promovare a parteneriatelor publice și private.

Klaus Iohannis și Călin Georgescu, întâlnire la Sibiu în 2003

În 2003, Klaus Iohannis, atunci primar al municipiului Sibiu, s-a întâlnit cu Călin Georgescu, director al Centrului Național de Dezvoltare Durabilă.

Articolul din cotidianul „Tribuna”, publicat pe 5 martie 2003, scoate la lumină acest moment important. Contextul întâlnirii era includerea Sibiului în programul ONU „Agenda 21”, dedicat dezvoltării durabile.

Tribuna Sibiu
SURSA FOTO: Adevărul

Publicația sibiană, cu o istorie care începe în 1884 sub conducerea lui Ioan Slavici, prezenta știrea sub titlul: „ONU ne învață cum să atragem investițiile”.

„Reprezentantul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în România, Soknan Han Jung, și directorul Centrului Național de Dezvoltare Durabilă, Călin Georgescu, au discutat cu primarul Sibiului, Klaus Iohannis, despre implementarea Agendei 21”, scria în cotidian la vremea respectivă.

Agenda 21 și dezvoltarea locală

La data de 4 martie 2003, municipiul Sibiu devenea parte a Agendei 21, o inițiativă a Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă.

Scopul era elaborarea unor strategii pe termen lung care să sprijine administrațiile locale în atragerea de fonduri și încheierea de parteneriate publice și private.

La conferința de presă organizată cu ocazia acestui moment, Soknan Han Jung, reprezentantul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în România, și Călin Georgescu au fost prezenți pentru a detalia proiectul.

„La conferința de presă, Călin Georgescu a explicat că menirea programului este de a dezvolta în administrația locală structuri capabile să atragă investiții majore în descentralizarea administrației și în parteneriate publice/private”, conform articolului din „Tribuna”, citate de adevarul.ro.

Klaus Iohannis și direcțiile sale pentru Sibiu

La rândul său, Klaus Iohannis, în calitatea sa de primar, a subliniat prioritățile municipiului Sibiu în contextul aderării la Agenda 21. El declara că își propune să susțină dezvoltarea sectorului IT și a tehnologiei de vârf.

Aceste domenii erau considerate de primar drept esențiale pentru creșterea economică a orașului și pentru atragerea investitorilor străini.

Programul prevedea, de asemenea, elaborarea unei Strategii locale de dezvoltare durabilă pentru următorii 20 de ani, alături de un Plan local de acțiune pe termen scurt, acoperind următorii patru ani.

Pentru a implementa aceste inițiative, se avea în vedere crearea unui Consiliu Local dedicat coordonării Agendei Locale 21, care urma să includă reprezentanți ai administrației publice, ONG-uri și mass-media.

Colaborare pentru atragerea investițiilor

Includerea Sibiului în programul ONU a deschis drumul unor noi perspective economice.

„Primarul Iohannis spune că va insista pe dezvoltarea industriei IT și a tehnologiei de vârf”, sublinia cotidianul în acel moment.

Planurile prezentate în cadrul conferinței de presă reflectau o viziune comună între administrația locală, reprezentată de Klaus Iohannis, și partenerii internaționali și interni implicați, respectiv Soknan Han Jung și Călin Georgescu.