Noul Cod fiscal a fost transmis către promulgare pe 1 iulie. Preşedintele are la dispoziţie 20 de zile pentru a îl promulga, interval în care poate decide să îl retrimită spre revizuire Parlamentului.
"Istoria recentă arată că nu putem să ne permitem politici economice care să pună în pericol stabilitatea şi predictibilitatea. Devine imperativ să renunţăm la căteva iluzii: iluzia că propsperitatea se poate crea cu deficite publice mari şi datorie publică, iluzia că politicile monetare şi fiscale pot compensa reformele reale din economie, iluzia că prosperitatea odată obţinută nu se mai poate pierde", a spus Iohannis.
Ce spunea Iohannis în programul prezidenţial despre revenirea TVA la 19%, aici:
Preşedintele a declarat că sunt exemple de politici nesănătoase şi un exemplu este noul Cod fiscal.
Despre intenţia preşedintelui de a respinge Codul fiscal, Capital a scris aici:
"Zilele acestea analizez Codul fiscal pentru a decide asupra oportunităţii promulgării sale. Nu ştiu cum s-a strecurat ideea că acest Cod Fiscal ar revoluţiona finanţele publice prin scăderea taxelor", a adăugat el, precizând că scăderea taxelor este utilă, dar fără să pună în pericol sustenabilitatea finanţelor care a fost obţinută cu eforturi serioase.
Declaraţiile au fost făcute în prezenţa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care, recent s-a arătat nemulţumit de deficitul pe care l-ar crea anul viitor scăderea taxelor. Atât FMI, cât şi Comisia europeană resping tăierea taxelor, actualul acord cu aceste instituţii fiind suspendat.