Președintele Klaus Iohannis a transmis un anunț pentru toată România! Conform angajamentului istoric pe care l-a făcut recent, șeful statului se va implicat direct într-un efort de importanță maximă.
Klaus Iohannis a transmis, la Bruxelles, că România este parte a efortului european și internațional de combatere a schimbărilor climatice. Președintele a subliniat și faptul că „avem capacitatea de a influența din ce în ce mai mult politicile europene în acest domeniu”.
Mesajul lui Klaus Iohannis
„România este parte a efortului european și internațional de combatere a schimbărilor climatice și pot să vă spun că avem capacitatea de a influența din ce în ce mai mult politicile europene în acest domeniu. Cred însă că este nevoie de un angajament ferm, iar eu ca președinte al României îmi iau acest angajament pentru următorii ani. Mă voi implica direct pentru a sprijini măsurile și politicile publice care conduc la un mediu curat”, a declarat președintele României înaintea Consiliului European.
„Lupta împotriva schimbărilor climatice se duce prin acțiuni concrete. Vom elabora politici publice și strategii. Nu avem nevoie de strategii nerealiste, e nevoie să ne concetrăm pe propuneri realiste.
Mă voi implica în inițierea și construirea unor structuri care să ofere sprijin autorităților locale în schimbarea strategiei de mediu. Acțiunea privind schimbările climatice va îmbunătăți starea de sănătate a românilor”, a subliniat Iohannis.
Ministrul Mediului trage semnalul de alarmă
Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor susține că regiunea Mării Negre este afectată în special de poluarea cauzată de plastic şi microplastic.
„Abordarea provocărilor emergente de mediu, una dintre priorităţile Preşedinţiei OCEMN din România, este cooperarea durabilă şi orientată spre rezultate în domeniul protecţiei mediului. Regiunea Mării Negre este afectată în special de poluarea cauzată de plastic şi microplastic. În acest context, măsurile de protecţie a mediului trebuie să aibă în vedere atenuarea ameninţărilor pe care le prezintă deşeurile marine din plastic pentru mediul şi viaţa umană din această regiune”, a spus Mircea Fechet.
Totodată, el a mai precizat că în acest context că instituţia pe care o conduce şi Comisia Europeană vor organiza pe 17 noiembrie workshop-ul regional al părţilor interesate pe tema
„Oportunităţi economice ale unei economii circulare: combaterea poluării cu plastic şi micro-plastic în regiunea Mării Negre”.
În ceea e privește obiectivele atelierului, acestea sunt de a împărtăşi bunele practici de combatere a poluării cu materiale plastice şi micro-materiale plastice, precum şi de a discuta rolul politicilor integrate şi al cooperării internaţionale în contextul economiei circulare şi al gestionării materialelor plastice.
„Multiplele crize şi provocări cu care ne confruntăm astăzi creează un nou sentiment de urgenţă şi ne solicită o cooperare suplimentară, acţiuni coordonate şi coerente şi punerea în aplicare decisivă a angajamentelor. În ceea ce priveşte abordarea impacturilor devastatoare ale COVID-19, ar trebui să fim angajaţi ulterior pentru o redresare ecologică şi echitabilă prin integrarea preocupărilor de mediu în politicile de revenire economică, pentru a asigura o redresare durabilă şi societăţi rezistente. Opţiunile politice şi măsurile practice pentru a avansa punerea în aplicare – a Agendei 2030 şi a celor 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD) – trebuie să fie susţinute în mod corespunzător prin mijloace adecvate, în special resurse financiare suficiente, transfer de tehnologie şi consolidarea capacităţilor”, a spus Fechet.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin