Președintele Klaus Iohannis a depus jurământul pentru cel de-al doilea mandat, obținut în urma alegerilor de luna trecută. Le depunerea jurământului, președintele a susținut o declarație, în cadrul căreia a subliniat, între altele, faptul că ”este imperativă refacerea încrederii oamenilor în instituțiile publice, a căror credibilitate a fost puternic afectată”.
Importanța votului
”Domnilor președinți ai Senatului și Camerei Deputaților, domnule prim-ministru, domnule președinte Constantinescu, Înaltpreasfinția voastră, Alteță, doamnelor și domnilor senatori și deputați, doamnelor și domnilor senatori și deputați, dragi români, preiau astăzi, cu multă emoție, al doilea mandat de președinte al României. Profund onorat de încrederea care mi-a fost acordată primesc această responsabilitate cu multă recunoștință și cu speranță în ceea ce privește viitorul României. Le mulțumesc cetățenilor noștri, care au înțeles importanța votului”, a declarat Klaus Iohannis, cu prilejul evenimentului.
”Am rostit astăzi, înaintea dvs., în fața reprezentanților aleși ai poporului, un jurământ solemn. Îmi voi dedica toată priceperea și puterea (…) înțelegând pe deplin responsabilitățile constituționale, vă asigur că voi fi președintele tuturor românilor, atât al celor care m-au votat, cât și al celor care au avut o altă opțiune. Sunt convins că, dincolo de lucrurile care ne diferențiază, avem foarte multe în comun”, a adăugat el.
O singură Românie
”De fapt, nu există două sau mai multe Românii, există o singură Românie, care ne aparține tuturor. În limitele competențelor constituționale, voi face tot ceea ce stă în puterile mele, pentru ca România europeană, visul unor întregi generații, să devină realitate.
Cu 101 ani în urmă, părinții națiunii noastre, românii curajoși care au visat au trudit și au murit pentru omenire. Drumul nu a fost deloc ușor în veacul care s-a scurs de la Marea Unire din 1918. Am progresat împreună depășind nenumărate tragedii, perioade complicate, sub dictatură”, a precizat Președintele, citat de biziday.ro.
Lecțiile istoriei
”Istoria ne învață multe lecții, dar poate că cea mai importantă este cea că nu trebuie să ne pierdem nădejdea. Nu trebuie să dăm vina pe alții. Nu trebuie să fugim de responsabilități. Dimpotrivă, trebuie să ne unim forțele și energiile, pentru că doar împreună vom reuși. Nu a existat niciun obiectiv național de anvergură care să fi fost realizat fără sacrificii, solidaritate sau fără implicarea majorității românilor
Dincolo de progresele evidente, bilanțul ultimilor 30 de ani nu este unul satisfăcător. Nu se ridică nici la nivelul așteptărilor societății și este dezamăgitor în raport cu potențialul real al țării”, a mai spus Klaus Iohannis.
Generațiile de sacrificiu
”Prea multe generații au fost de sacrificiu. Oamenii s-au săturat, pe bună dreptate, de atâtea schimbări fără finalitate, care nu au produs rezultatele scontate. Nu ne mai putem permite să pierdem șanse, oportunități și inestimabil timp. Este, așadar, momentul unei noi etape de dezvoltare a României. Obiectivul meu fundamental este acela de a construi o țară prosperă, sigură, un stat funcțional cu instituții consolidate, în care legea este egală pentru toți. Orice instituție puternică din Europa sau din lume, o țară care își protejează valorile și resursele.
Care sunt, așadar, pașii deu rmat, astfel încât să construim o țară în care cetățenii se simt în siguranță, cu sisteme care funcționează ireproșabil? Ce trebuie să facem pentru ca toate aceste lucruri să devină repere ale normalității? Principiul de la care trebuie să plecăm este acela că statul, prin instituțiile sale, se află în slujba cetățeanului, pe care îl servește și îl respectă”, a completat el.
Încrederea în instituțiile publice
”Este imperativă refacerea încrederii oamenilor în instituțiile publice, a căror credibilitate a fost puternic afectată. Toate instituțiile statului vor trebui să treacă printr-un riguros proces de modernizare, pentru a răspunde cu adevărat nevoilor societății și interesului general.
O justiție independentă este o condiție indispensabilă a unei democrații veritabile, o garanție a respectului pentru drepturile și libertățile fundamentale. Voi continua să sprijin fără rezerve lupta anticorupție și voi folosi toate prerogativele constituționale pentru ca independența justiției și domnia legii să nu fie alterate”, crede Iohannis.
Proiectul România normală
”Îmi doresc ceea ce așteaptă, în definitiv, și cetățenii, mediul de afaceri și chiar decidenții politici. O legislație aplicată realității, ușor de înțeles și aplicat, eliberată de orice formă de populism. România Educată este un proiect pilon al construcției României normale, pe care sunt hotărât să îl văd pus în practică. Nimic nu produce o schimbare mai puternică decât formarea tinerilor pentru a deveni cetățeni implicați și activi, care prin propriile lor realizări și succese clădesc o țară mai bună pentru noi toți.
Toate aceste linii majore de acțiune creionează proiectul României normale. Știu ce avem de făcut și voi aduce alături de mine forțele politice autentic democratice, pentru ca această viziune să devină realitatea de zi cu zi a fiecărui român. Există astăzi premisele pentru ca și președintele, și Parlamentul, și Guvernul să lucreze temeinic în atingerea acelorași obiective de țară. Este o șansă pe care suntem datori să nu o irosim. Să răspundem, așadar, cu loialitate așteptărilor a milioane de români”, a declarat Președintele.