Klaus Iohannis e ferm. Legile justiţiei trebuie schimbate cât mai repede şi nu oricum. Toate schimbările făcute de PSD în 2017-2019 trebuie eliminate cât mai repede. Şeful statului a dat un mesaj ferm la bilanţul Curţii Supreme, acolo unde a participat astăzi.
Iohannis face anunţul momentului
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut anunţul momentului, iar toţi românii trebuie să afle. „Au fost accelerate procesele de digitalizare. În mod evident şi în România trebuie accelerate reformele din sistemul judiciar. Trebuie digitalizat sistemul.
În 2020, cetăţenii şi.au exprimat opţiunea pentru reforme la vot. Reanalizarea legilor justiţiei nu mai poate fi amânată. Cadrele care reglementează justiţia vor fi predictibile. E nevoie de dezbateri ample în Parlament.
Trebuie să participe profesionişti din domeniul drepturilor omului şi specialişti în drept. Trebuie îndreptate lucrurile controversate făcute în ultimii ani. Corectarea legislaţiei nu e singurul lucru de care are nevoie justiţia. Trebuie modernizată infrastructura instanţei. Reanalizarea legilor justiţiei nu mai poate fi amânată”, a spus Iohannis.
Iohannis, la bilanţul Curţii Supreme
Prezent la bilanţul Curţii Supreme, Iohannis a vorbit despre independenţa justiţiei, crearea unui cadru legislativ corect şi predictibil. Acestea sunt deziderate care trebuie urmărite neabătut, indiferent de dificultăţi.
Iohannis a menţionat că volumul mare de activitate al instanţei, complexitatea dosarelor, instabilitatea legislativă sau presiunile politice sunt câteva dintre provocările constante cu care ICCJ s-a confruntat pe parcursul ultimilor ani.
El a mai spus că eforturile ICCJ de a face propria jurisprudenţă mai accesibilă reprezintă un pas foarte important pentru prevenirea situaţiilor litigioase.
„Anul 2020 a fost un an al rezilienţei nu doar pentru sistemul de justiție, ci și pentru întregul aparat statal, supus unui test fără precedent. Traversăm, încă, o criză globală care și-a pus amprenta asupra tuturor domeniilor de activitate, inclusiv asupra modului de funcționare a marilor sisteme publice.
Criza generată de pandemia de COVID-19 a impus un răspuns imediat și urgent, inclusiv din partea sistemului judiciar.
A fost nevoie astfel de idei, de soluții noi și de adoptarea unor măsuri ori de instituirea unor practici cu totul inovatoare care, la rândul lor, au scos în evidență faptul că unele aspecte considerate până atunci obișnuite ori tradiționale în funcționarea instanțelor de judecată ar trebui regândite.
Ce dificultăţi are sistemul de justiţie?
Dincolo de dificultățile reale și inerente în această perioadă de pandemie au fost accelerate procesele de digitalizare, s-au eficientizat diferite proceduri și, cel mai important, justițiabilii și-au putut exercita drepturile chiar într-un context extrem de complicat, cel al restricțiilor impuse de riscurile epidemiologice.
Acestea sunt în definitiv câștiguri pentru profesioniștii dreptului, dar mai ales sunt câștiguri pentru cetățeni.
În efortul de creare și promovare a diferitelor instrumente informatice care să îmbunătățească accesul la justiție, să simplifice și să accelereze procedurile judiciare transfrontaliere și să reducă atât costurile, cât și sarcinile administrative, s-au intensificat discuțiile pe aceste subiecte și la nivelul Uniunii Europene.
Toate aceste demersuri vizează garantarea dreptului la un proces echitabil și a liberului acces la justiție pentru toți cetățenii, inclusiv pentru grupurile defavorizate sau persoanele vulnerabile. În mod evident, și în România este imperios să se accelereze reformele necesare sistemului judiciar.
Cu precădere digitalizarea și asigurarea infrastructurii aferente vor îmbunătăți comunicarea și schimbul de documente între toate părțile implicate în actul de justiție. Doamnelor și domnilor, în anul 2020, cetățenii s-au exprimat fără echivoc, prin vot opțiunea pentru reforme și consolidarea principiilor statului de drept. În acest context, reanalizarea legilor justiției nu mai poate fi amânată”, a mai spus Iohannis.
Sursa foto INQUAM / George Calin