Zeci de mii de refugiați, majoritatea femei, copii și bătrâni, au intrat în România prin Vama Siret în ultimele zile. Aceștia sunt întâmpinați cu pături, haine, alimente, băuturi calde, ciorbă și chiar sarmale. S-au pus bazele și unei tabere mobile pentru cazarea temporară a refugiaților, pe stadionul din Siret, care are o capacitate de 400 de locuri. Autoritățile se așteaptă să aibă nevoie de cel puțin 70.000 de locuri de cazare pentru refugiații care ajung în România.
Președintele Klaus Iohannis a vizitat centrele unde sunt gestionați refugiații și a purtat discuții cu voluntarii și reprezentanții autorităților locale. Sute de refugiați sunt primiți în casele românilor și ajutați să ajungă în următoarea destinație pe care o caută. Acesta a anunțat crearea unui centru umanitar european în Suceava unde vor fi gestionare operațiunile de salvare a refugiațiilor.
Noua tabără europeană pentru refugiații din Suceava
”Această situație, după evaluarea noastră, va continua destul de mult, iar complicațiile se vor agrava. Noi credem că această catastrofă umanitară se va extinde. Am decis să amenajăm aici în județul Suceava lângă aeroport un centru logistic pentru ajutor european. Acest hub va funcționa sub umbrela protecției civile europene RESC EU și va colecta ajutoare umanitare din toată Europa de la toate organizațiile internaționale și le va duce în Ucraina, și dacă este nevoie, în Republica Moldova.
Am fost astăzi cu președintele CJ si am văzut locația unde se va organiza acest centru logistic. (…) Împreună cu Guvernul lucrăm pentru a rezolva absolut toate situațiile și atât cât va fi nevoie atât vom face pentru a amelioara din suferința refugiaților.”, a declarat președintele României
Klaus Iohannis a declarat că nu se ia în calcul, la momentul actual, un scenariu prin care conflictul se va extinde și în afara granițelor Ucrainei. Aici președintele face referire atât la statele membre NATO cât și la Republica Moldova.
„Pornim de la scenariul că acest conflict nu se va extinde. NATO nu va fi implicată în acest conflict militar. România nu va fi implicată în acest conflict. Rolul nostru este de a-i ajuta pe cei care se refugiază, dar și pe cei care rămân în Ucraina. Cu Moldova suntem într-o relație foarte strânsă și suntem hotărâți ca în caz de nevoie de ajutor, să intervenim și acolo. Nu avem date care să arate că Moldova ar fi amenințată”, a declarat Iohannis.
Ne pregătim să ne apărăm
România nu poate interveni din punct de vedere administrativ în treburile interne ale Ucrainei, dar ajută cetățenii care vor să plece din țară să o facă. „Preluăm oamenii care vin de la ei la noi. Persoane care au avut nevoie de o intervenție urgentă au fost ajutate să treacă granița mai repede. Formalitățile de ieșire din Ucraina sunt formalități de care se ocupă autoritățile din Ucraina”, clarifică președintele.
„În acest moment nu avem indicii că alt scenariu este necesar decât cel în care trăim acum. Nu credem că se va extinde conflictul. Este foarte clar că avem un agresor, care este Rusia, și trebuie să facem tot ce trebuie pentru a ne proteja și asigura o defensivă pentru statele noastre.
Este de dorit și probabil să vină forțe din NATO mai aproape de flancul estic. Mâine voi merge la baza Kogălniceanu unde a ajuns un contingent important cu trupe din Franța, Belgia, Statele Unite ale Americii, Italia, Germania. Le voi spune bun venit, dar există planuri să vină și forțe suplimentare. Noi ne pregătim ca să apărăm, nu intenționăm să trecem în altă parte.”
Tabăra de refugiați din Suceava are scopul de a prelua cât mai rapid un număr cât mai important de cetățeni care fug din calea războiului. Iohannis a transmis că există atât planuri pe termen scurt pentru gestionare refugiaților, cât și pe termen lung. „Pregătim școlile pentru copiii din Ucraina, adăposturi pentru refugiații ucraineni și posibilitatea găsirii unui loc de muncă”
Până la momentul actual peste 1,2 milioane de refugiați au plecat din Ucraina în țările vecine, majoritatea ajungând în Polonia și România. Aproximativ 2.500 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Țara noastră este o regiune de tranzit.