Președintele Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa, la reuniunea în format restrâns de la Haga, că în concluziile Summitului NATO de la Vilnius se vor regăsi câteva remarci referitoare la chestiunea Republicii Moldova.
„Republica Moldova este o preocupare importantă pentru mine şi, aşa cum am aflat astăzi, pentru noi toţi. Situaţia din Moldova este critică.
Consider că este datoria şi responsabilitatea noastră să găsim căi de a ajuta Moldova în a-şi creşte capacitatea de rezilienţă. Mă bucur foarte mult de faptul că şi colegii împărtăşesc această evaluare cu mine şi ar fi cu adevărat minunat dacă am putea să avem câteva remarci pe această chestiune în concluziile de la Vilnius”, a spus preşedintele Iohannis, la Haga, în cadrul unei conferinţe de presă.
Summitul de la Vilnius este pentru consolidarea Alianței
Preşedintele Iohannis a afirmat că Summitul de la Vilnius va fi un moment important în consolidarea suplimentară a Alianţei, pe multe dimensiuni.
Şeful statului a participat la reuniunea în format restrâns organizată de prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos, în pregătirea Summitului NATO de la Vilnius, cu participarea preşedinţilor Lituaniei şi Poloniei, a premierilor Albaniei, Belgiei şi Norvegiei şi a secretarului general al NATO, la Haga, Regatul Ţărilor de Jos.
România susține Ucraina în drumul spre NATO
Președintele Klaus Iohannis a spus marți seară, după încheierea reuniunii de la Haga, că România va susține Ucraina în demersul său de a adera la NATO. Acesta a menționat că va fi sprijinită în continuare și Republica Moldova.
”Ucraina rămâne în centrul eforturilor noastre. Summitul trebuie să aibă rezultate clare şi substanţiale pentru Kiev, prin avansarea sprijinului nostru politic şi practic, inclusiv pentru progresul concret, măsurabil al Ucrainei în ceea ce priveşte aderarea la NATO”, a spus Klaus Iohannis.
Șeful statului a adăugat că sprijinul României pentru Ucraina și pentru aspirația sa de a deveni membru al Alianței cu drepturi depline este bine cunoscut.
”Vom continua să fim un susţinător ferm al Kievului. La Bucureşti, în 2008, Aliaţii au decis că Ucraina va deveni membru NATO. La Vilnius, trebuie să ducem acest angajament mai departe.
Este vorba despre responsabilitate şi încredere în relaţia noastră cu Ucraina, dar este vorba şi despre credibilitate pentru Alianţă. La Vilnius, aşteptăm cu nerăbdare o întâlnire cu preşedintele Zelenski, sperăm, în formatul noului Consiliu NATO-Ucraina”, a afirmat acesta.