Klaus Iohannis participă vineri, la Valletta, în Malta, la reuniunea informală a Consiliului European. Principalele teme de pe agendă vizează dimensiunea externă a migraţiei şi pregătirea întâlnirii liderilor Uniunii Europene, care va avea loc la Roma în luna martie, informează Administraţia Prezidenţială. Președintele a anunțat că situația tensionată din România se va încheia cu bine cât de curând. Foto: Stirile PROTV
"Situația în România este foarte complicată! Avem sute de mii de oameni în stradă, însă eu am încredere în ei. Sunt convins că vom avea o situație bună în final.
Vreau să-i anunț pe investitori că nu vor fi probleme", a spus președintele pentru presa străină la sosirea la Consiliul European, scrie portalul stiripesurse.ro.
“E un summit important, asteptarile sunt mari, trebuie sa gasim o cale buna pentru Europa”, le-a spus Iohannis ziaristilor care il asteptau la intrare, comentand apoi evenimentele din tara. “Sunt foarte ingrijorat si trebuie sa recunosc, desi mi-e greu, ca situatia din Romania e foarte complicata. Dar, avem sute de mii de romani de-ai mei in strada si am incredere in ei, am incredere im Romania, si sunt convins ca vom gasi, trebuie sa gasim o solutie buna. Domnia legii si valorile europene trebuie sa primeze si asta cred ca se va intampla.” Iohannis a spus insa si ca “investitorii nu sunt amenintati si situatia economia e foarte buna si cred ca va ramane buna”, scrie portalul ştirile PROTV.
Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, principalele teme de pe agenda reuniunii vizeaza dimensiunea externa a migratiei si pregatirea reuniunii liderilor Uniunii Europene, care va avea loc la Roma, in luna martie.
Situatia din Romania ar putea fi insa si ea discutata de sefii de state prezenti la Consiliu. Iohannis a spus joi, intrebat de presa in legatura cu reactiile europene la modificarea Codurilor penale, ca „cu siguranta maine voi avea foarte multe discutii informale, fiindca oamenii vor vrea sa stie, vor dori sa stie ce se intampla in Romania".
De altfel, la reuniune a ajuns deja si Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, care avertiza miercuri ca "lupta impotriva coruptiei trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata. Urmarim cu foarte mare ingrijorare evolutiile recente din Romania."
Si cancelarul german Angela Merkel a ajuns la reuniunea informala. Merkel a criticat in termeni duri atat ordonanta ce modifica Codul penal, cat si proiectul privind gratierea. "Daca lupta impotriva coruptiei este slabita si domnia legii, ca si politica de reforme, puse sub semnul intrebarii, se transmite un semnal foarte gresit” dinspre Bucuresti, a transmis cancelarul de la Berlin.