Preşedintele Klaus Iohannis a provocat nenumărate comentarii în urma declaraţiilor de săptămâna trecută pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc. Şeful statului revine cu unele clarificări, dar nu dă semne că şi-ar opri atacurile la adresa social-democraţilor.
După şedinţa de luni de la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă în care a anunţat, printre altele, înlocuirea stării de urgenţă în România cu starea de alertă începând cu 15 mai.
La finalul discursului însă, şeful statului a atins şi un subiect care a făcut vâlvă în România: chestiunea autonomiei Ţinutului Secuiesc şi poziţia luată de Iohannis împotriva PSD, săptămâna trecută. Preşedintele a ţinut să facă o serie de clarificări cu privire la părerea sa despre etnicii maghiari din România, dar a lansat şi un nou atac împotriva politicienilor, menţionând în special PSD şi UDMR.
Nu putem să ne facem că nu vedem ce acte legislative promovează PSD
„În final, nu pot să nu menționez o temă pe care am adus-o în discuție săptămâna trecută şi care a preocupat pe foarte mulţi, chestiunea din Parlament care ţine de autonomia teritoriului care este denumit în Transilvania Ținutul Secuiesc. Am făcut atunci niște afirmații și sper să fi fost bine înțeles. Nu am nici un fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Îi cunosc, am avut mulţi colegi, am în continuare colegi, îi respect. Marea majoritate sunt oameni de treabă, harnici, care-și văd de ale lor. Problema pe care o am este cu politicienii, în special cei din PSD, care, culmea, au încercat să promoveze o legislație care priveşte autonomia Ținutului Secuiesc. Este surprinzător şi, pentru mine şi cred că şi pentru mulţi dintre dumneavoastră, supărător.
Au încercat să se scoată pesediştii şi, după scurt timp, au introdus legislaţia în Senat, unde au picat-o. Dar iată că vin dovezi că nu a fost o acţiune singulară. Culmea, în Senat, a trecut tot tacit, o altă inițiativă a UDMR care se constituie într-un Cod Administrativ paralel cu cel existent deja. Acest Cod introdus de UDMR în circuitul parlamentar prevede obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal. PSD nu mai poate spune că nu a știut, pentru că inițiativa a trecut prin comisiile Senatului, unde reprezentanții PSD au votat. Probabil, acum vor găsi o formă să voteze și împotriva acestei legi.
Nu putem să ne facem că nu vedem că PSD este în situația de a promova anumite acte legislative, legi care vin să ducă la autonomia Ținutului Secuiesc, iar asta este pur și simplu neconstituțional și nu voi tolera apariția unor astfel de legi”, a declarat, luni, preşedintele Iohannis.