Preşedintele Klaus Iohannis a discutat vineri la telefon cu omologul german, Frank-Walter Steinmeier, context în care a încurajat o cooperare strânsă între autorităţile din cele două ţări pentru combaterea efectelor negative asupra lucrătorilor români care activează în Germania, în special asupra celor cu contracte temporare, respectiv asupra lucrătorilor detaşaţi şi sezonieri, precizează Administraţia Prezidenţială.
Şeful statului a transmis solidaritatea deplină cu poporul german în contextul crizei epidemiologice generate de noul coronavirus, precum şi condoleanţe familiilor îndurerate pentru pierderile suferite.
El şi-a exprimat convingerea că „relaţiile bilaterale excelente, cu valenţe strategice, vor ieşi mai puternice din această perioadă dificilă, iar schimburile economice, precum şi relaţiile interumane dintre cele două ţări vor fi relansate”.
Autoritățile române interesate de cooperare pentru a face față crizei
De asemenea, preşedintele Iohannis a subliniat faptul că Germania este gazda uneia din cele mai mari comunităţi româneşti în afara graniţelor, care reprezintă un model de integrare în societatea germană, contribuind la bunăstarea statului german şi la diversitatea socio-culturală.
În context, Iohannis a subliniat că „românii emigraţi în Germania în ultimii ani provin, în număr considerabil, din rândul personalului medical, aceştia reprezentând cea mai mare comunitate străină din Uniunea Europeană care lucrează în sistemul medical german şi care participă în prezent activ la efortul comun de a alina suferinţele celor afectaţi de pandemie”.
Klaus Iohannis a prezentat omologului său şi măsurile adoptate de autorităţile române pentru identificarea şi tratarea persoanelor bolnave de COVID-19, precum şi pentru prevenirea transmiterii noului coronavirus.
Şeful statului a transmis interesul autorităţilor române pentru realizarea unui schimb de expertiză şi o cooperare cât mai strânsă cu partenerii germani pentru a identifica cele mai bune soluţii posibile pentru a face faţă acestei crize.
Preşedintele Iohannis s-a pronunţat pentru un răspuns comun coordonat la nivelul Uniunii Europene, care să vizeze reducerea răspândirii epidemiei şi asigurarea tuturor echipamentelor şi medicamentelor necesare, consolidarea cercetării medicale, păstrarea liberei circulaţii a lucrătorilor pe piaţa unică şi fluiditatea transportului de mărfuri, precum şi asigurarea celor mai eficiente instrumente pentru combaterea impactului economic şi social al acestei crize.
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea