Alex-Florin Florenţa a fost numit în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe o perioadă de trei ani, iar Marius-Ionuţ Voineag a fost numit procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupție, conform decretelor semnate, joi, de Klaus Iohannis.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, joi, decretul pentru numirea lui Alex-Florin Florenţa în funcţia de procuror general al PÎCCJ (Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) pe o perioadă de trei ani şi decretul pentru numirea lui Marius-Ionuţ Voineag ca procuror şef al DNA (Direcţiei Naţionale Anticorupţie), a transmis Administraţia Prezidenţială. Astfel, şeful statului a semnat următoarele decrete:
„- Decret pentru numirea domnului Alex-Florin Florenţa în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe o perioadă de 3 ani;
– Decret pentru numirea domnului Marius-Ionuţ Voineag în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe o perioadă de 3 ani”.
Pe 23 martie, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerile pentru procuror general şi procuror-şef al DNA. Alex-Florin Florenţa a fost avizat favorabil de CSM pentru funcţia de procuror general, iar Marius-Ionuţ Voineag a fost avizat favorabil pentru procuror-şef al DNA. Alina Albu, propusă pentru şefia DIICOT, dar avizată negativ de CSM, va susţine un nou interviu.
Florența a avut pe mână cazul cămătarilor din Sibiu
Procurorul Alex Florența, cel care a candidat pentru conducerea Parchetului General împotriva Gabrielei Scutea, era șef interimar al Secției de combatere a criminalității organizate din cadrul DIICOT și fost șef al DIICOT Timișoara.
În 2015, procurorul Alex Florența a fost transferat la DNA Timișoara pentru scurt timp după care a revenit la DIICOT Timișoara, structură pe care a condus-o până în ianuarie 2021, când a fost numit interimar în structura centrală a DIICOT ca procuror șef al Biroului Tehnic și de criminalistică, iar apoi a preluat și conducerea Serviciului de crimă organizată.
Printre dosarele instrumentate de Florenţa se numără cel al reţelei de cămătari şi notari de la Sibiu, prejudiciul fiind de peste un milion de euro, sau cel al reţelei de euro falşi, în care au fost trimişi în judecată peste 40 de inculpaţi.
Florența a mai lucrat și la dosarul traficului de cocaină al grupării conduse de Lucian Boncu, al grupării de contrabandă și șpagă din vama Moravița sau dosarul planului de asasinare a jurnalistului Dragoș Boța, redactor șef al Pressalert.
A intrumentat dosare celebre
Ca procuror de caz, Marius Voineag a instrumentat dosarul manipulării pieței de capital privindu-l pe fostul șef al SIF Banat Dragoș Bîlteanu, unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu și ale sindicalistului Liviu Luca, dosarul Ultrapro Computers, iar la PG a intrumentat dosare de contrabandă și obținere ilegală de fonduri.
CV-ul lui Voineag
2017-prezent: procuror şef al Serviciului de combatere a criminalității economico-financiare, DIICOT Structura centrală, Bucureşti
2016-2017: procuror, DIICOT Structura centrală, Bucureşti
2014-2016: procuror șef al Biroului de combatere a infracțiunilor vamale și contra pieței de de capital, DIICOT Structura Centrală, Bucureşti
2013-2014: procuror, DIICOT Structura centrală, Bucureşti
2011-2013: procuror, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Bucureşti
2011: procuror, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Bucureşti
2008-2010: procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, Bucureşti
2006-2008: auditor de justiţie – Institutul Naţional al Magistraturii
2005-2006: avocat, Baroul Bucureşti
Educație și formare
2005-2006: Master – Științele penale și traficul internațional de droguri, Universitatea Nicolae Titulescu, Bucureşti
2001-2005: Licenţă – Ştiinţe juridice, Universitatea Nicolae Titulescu, Bucureşti
1997-2001: Bacalaureat – Colegiul Naţional Vasile Alecsandri, Galaţi