Klaus Iohannis a spus că plagiatele nu există doar la noi, ci în întreaga lume, însă, în democraţiile consolidate, dacă un politician a plagiat, el pleacă din funcţie. Preşedintele a fost întrebat, vineri, la Timişoara, în cadrul dezbaterii „Become your best! – printr-un învăţământ superior de calitate”, despre plagiate şi mecanismele prin care pot fi reglate acestea.

”Mecanismul există, el se numeşte autonomie universitară, dar, până când acest mecanism se autointregeaza, cred că e nevoie de ajutor din partea statului. Plagiatori nu există numai la noi, există şi în altă parte, dar acolo vorbesc de democraţiile consolidate. Dacă despre un politician apare discuţia că a plagiat, el pleacă din politică. Unii chiar cu o carieră briliantă în politică s-au oprit şi au plecat. Nu a fost nevoie de nimeni să le spună să se retragă dacă sunt hoţi. Noi trăim momentan într-o formă de sincopă. La noi, hoţii s-au cocoţat în vârful statului. Plagiatul e o formă de hoţie, dacă este tolerată, concluzia politicienilor e că se poate şi mai mult”, a spus Klaus Iohannis, potrivit News.ro.

Acesta a spus că problema a apărut în anii 90, când unii politicieni au fost atraşi spre universităţi şi li s-au oferit doctorate.

”Aici, universităţile au tras frâna de mâna foarte târziu. Evoluţia e mai complexă, de lungă durată şi nu se poate spune ok, să se termine cu plagiatul”, a mai afirmat şeful statului.

Iohannis susţine că este nevoie de un mecanism de ”autocurăţire” pe care ar trebui să-l facă universităţile, care ar trebui să elimine ”nu plagiatul, ci plagiatorii”.

Iohannis, despre accesibilizarea învăţământului pentru persoanele cu dizabilităţi: O rampă de jumătate de metru nu e o soluţie
Preşedintele Iohannis a mai spus că accesibilizarea învăţământului pentru persoanele cu dizabilităţi nu înseamnă o rampă de o jumătate de metru, care nu este o soluţie. În schimb, susţine că nu este de acord cu crearea de unităţi speciale pentru persoanele cu dizabilităţi, România fiind pe cale să devină ”o naţiune care reuşeste să treacă dincolo de aparenţe”.

”Cred ca este inacceptabil ca o dizabilitate să fie motiv de îngrădire la educatie. Nu sunt de acord să se creeze unităţi speciale, accesibilitate avansată trebuie creată. În România, mulţi politicieni au înţeles nevoia. Multă lume nu a înţeles că o rampă de jumătate de metru nu e o soluţie. Vom trece şi peste asta, foarte mulţi primari au înţeles nevoia de a crea accesibilitatea reală. Cred că naţiunea româna este pe cale de a deveni o naţiune care reuşeşte să treacă dincolo de aparenţe”, a spus, vineri, la Timişoara, Klaus Iohannis, întrebat despre accesibilizarea învăţământului pentru persoanele cu dizabilităţi.