Deciziile luate în ultimele zile de preşedintele Klaus Iohannis, având în vedere actualul context geopolitic, vor schimba radical relaţiile bilaterale dintre Bucureşti şi Moscova.
Preşedintele Klaus Iohannis a decis, în ultimele zile, să recheme în ţară 26 de ambasadori, mulţi dintre ei nume celebre, iar ceea ce va urma va fi o schimbare de paradigmă în politica externă a României.
Ambasadorii au fost rechemaţi de la post pentru că li se încheiaseră mandatele, unii dintre ei depășind cu mult limita acestora, iar acum se poate face o schimbare reală, având în vedere că PSD nu mai este la guvernare, au declarat surse diplomatice pentru Digi24.
„Nu puteam să ne înțelegem cu PSD, ei voiau să treacă toate numirile de ambasadori prin forul lor politic de la partid, era o politizare nepermisă”, au precizat sursele.
Acum, ministrul Bogdan Aurescu are 31 de nume pregătite pentru a ocupa posturi de ambasador în ţări importante din punct de vedere geopolitic, precum Turcia, Ungaria sau Rusia.
„Aceste demersuri se încadrează în demersul, inițiat începând cu noiembrie 2019, de reformare a MAE pe criterii de competență, pentru a promova profesioniști în acest domeniu extrem de specializat, care să reprezinte la cel mai înalt nivel interesele României (atât în Centrala MAE, cât și peste hotare)”, au mai precizat aceleaşi surse, potrivit digi24.ro.
Dintre cei 31 de ambasadori, o treime, adică 11 persoane, vor ocupa pentru prima oară funcția de ambasador. Este vorba despre 14 femei și 17 bărbați. Și media de vârstă marchează o premieră, fiind urmărită întinerirea garniturii de șefi de misiuni: pentru diplomații numiți în această funcție pentru prima oară aceasta este de 46 de ani, în timp ce media de vârstă generală a numirilor este de 51 de ani.
Folosirea de specialiști în funcție de contextul țării în care sunt trimiși
Cel mai important, precizează sursele diplomatice, este că s-a ţinut cont de contextul ţării în care va fi trimis un diplomat, astfel că au fost aleşi specialişti pentru fiecare ţară în parte.
Spre exemplu, noul ambasador român în Rusia va fi un specialist în securitate și controlul armamentelor.
„S-a urmărit o coerență, o compatibilitate între spațiul în care ar urma să se desfășoare mandatul și profilul persoanei propuse, ceea ce în mod concret înseamnă promovarea de specialiști cu experiență pe zonele și spațiile respective”, au declarat sursele Digi24.
Pentru Vietnam este numit un diplomat femeie, în vârstă de 42 de ani, cu expertiză îndelungată pe zona Asia Pacific, pentru Macedonia de Nord, o femeie diplomat, 43 de ani, în prezent director în MAE, specialist pe relația cu instituțiile internaționale, cu mai multe posturi în exterior, în Cehia o femeie diplomat, 44 de ani, în prezent director general în MAE, specialist pe zona relațiilor bilaterale europene, cu mai multe posturi în exterior.
Pentru Peru este numită o femeie diplomat, 45 de ani, specialist în spațiul Americii Latine și Caraibi, pentru Albania, un diplomat, 48 de ani, specialist în drepturile omului și protecția minorităților, cu mai multe posturi în exterior, pentru India, o femeie diplomat, 50 de ani, specialist pe spațiul asiatic, cu posturi în regiune, vorbitoare de hindi.