“PSD face pomeni electorale pe bani publici. Specialiştii au calculat că suma pomenilor se ridică, pentru 2015, la 15 miliarde de lei, bani care trebuie colectaţi de undeva. Surse informate din media ne spun că la Ministerul de Finanţe se pregăteşte o modificare amplă a Codului Fiscal şi au fost date, în spaţiul public, exemple de creşteri de impozite şi taxe. Se pare că impozitul pe teren va creşte de opt ori, impozitul pe construcţii şi impozitul auto vor creşte de trei ori”, a spus Iohannis, potrivit Agerpres, precizând că este foarte posibil să se renunţe la cota unică, care a fost păstrată datorită insistenţelor PNL şi care acum este în pericol.
“Anunţurile făcute sunt doar minciuni, pe care doresc să le resping categoric. Este o lipsă de responsabilitate și o dovadă de viziune pe termen scurt, impardonabile chiar și în context electoral”, a declarat Ioana Petrescu, într-un comunicat. Ministrul susţine că, din punctul său de vedere, nu există nicio intenție cu privire la schimbarea cotei unice de impozitare de 16%.
Referitor la impozitul pe mijloacele de transport și la impozitul pe teren, în proiectul noului Cod fiscal, aflat în lucru, se are în vedere menținerea prevederilor din Codul fiscal aflat în vigoare, a mai afirmat Petrescu.
Conform strategiei fiscal-bugetare şi programului de guvernare, se intenţionează introducerea cota progresive pe veniturile persoanelor fizice, în locul cotei unice de 16%, până în 2016. Documentul care prevede renunţarea la cota unică la pagina 34 poate fi văzut pe site-ul Ministerului de Finanţe aici:
În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută pe 29 mai, ministrul a declarat că va fi menţinută cota de 16% pe profit şi va fi introdus impozitul progresiv pentru venitul persoanelor fizice. Petrescu a explicat că măsura nu va putea fi luată anul viitor pentru că sunt mai multe aspecte tehnice care nu pot fi rezolvate într-un timp atât de scurt.
În programul de candidat al premierului Victor Ponta, unul dintre obiective este “menţinerea cotei unice în zona agenţilor economici”.
În proiectul de Cod Fiscal, discutat cu mediul de afaceri şi publicat de Ministerul de Finanţe pe site-ul propriu, se prevede majorarea taxelor locale (pe clădirile deţinute de persoane fizice în scop nerezidenţial, terenuri, maşini) şi introducerea impozitului specific pentru anumite activităţi. Proiectul de Cod Fiscal postat pe pagina Finanţelor poate fi văzut aici: