Iohannis, întâlnire la Cotroceni. Cum va fi organizată campania de vaccinare la nivel național

Klaus Iohannis

Sursă: INQUAM Photos, George Călin

Klaus Iohannis va avea astăzi, 23 noiembrie, o şedinţă cu miniştrii Apărării, Sănătăţii şi de Interne, la Palatul Cotroceni. Scopul întâlnirii este clarificarea tuturor aspectelor legate de campania de vaccinare împotriva coronavirusului.

„În chestiunea vaccinării, campania de vaccinare trebuie să fie un succes şi ca atare, după părerea mea, campania de vaccinare este o chestiune de securitate naţională. Pentru asta am convocat o şedinţă pentru luni, la care vor participa, în afară de mine, ministrul Apărării, ministrul de Interne şi al Sănătăţii şi vom clarifica toate aspectele care ţin de campania de vaccinare ca şi chestiune de securitate naţională”, a transmis Klaus Iohannis.

Campania de vaccinare anti-COVID la nivel naţional

Executivul a aprobat, în ultima şedinţă, la propunerea Ministerului Sănătăţii, Memorandumul referitor la înfiinţarea Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva anti-COVID.

Activităţile Comitetului vor fi desfăşurate de reprezentanţi ai instituţiilor implicate din cadrul Ministerului Sănătăţii şi instituţiilor din subordinea, în coordonarea şi sub autoritatea MS, cu rol în sănătatea publică (INSP, ANMDMR), Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, precum şi reprezentanţi ai Colegiului Medicilor din România şi organizaţiilor profesionale de profil.

Medicul primar de boli infecţioase Valeriu Gheorghiţă de la Spitalul Militar Central a fost desemnat coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID la nivel naţional.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID din România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a declarat că strategia de vaccinare a României este finalizată. Autoritățile așteaptă aprobarea vaccinului de către autoritățile internaționale și distribuirea acestuia pentru a putea începe imunizarea.

„România face parte dintr-un demers european și reprezintă parte egală a acestui demers, suntem pe picior de egalitate cu toate țările membre UE. Atunci când un vaccin va primi aprobare de la Agenția Europeană a Medicamentelor începe distribuția simultană în toate țările care au aderat la acel contract unic încheiat de Comisia Europeană”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

„În momentul de față pot să vă spun că ne aflăm la finalizarea strategiei naționale de vaccinare împotriva SARS-CoV-2. Vaccinarea va fi gratuită și va fi voluntară, în niciun caz nu va fi condiționată sau obligatorie și din acest punct de vedere cred că fiecare trebuie să aibă un nivel suficient de mare de date corecte și din surse sigure, credibile, înainte să decidă acest lucru”, a completat coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 din România.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin