Preşedintele Klaus Iohannis a convocat joi, 11 februarie, o şedinţă la Palatul Cotroceni. Ministrul Sorin Cîmpeanu este chemat să dea explicaţii pe mai multe subiecte actuale de interes ce privesc domeniul Educaţiei.
Joi, 11 februarie, preşedintele Klaus Iohannis a convocat o şedinţă extrem de importantă la Palatul Cotroceni.
Şeful statului va avea discuţii cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Şedinţa de la Palatul Cotroceni este programată să înceapă la ora 14:00, informează Administraţia Prezidenţială.
Discuţiile dintre preşedintele Iohannis şi ministrul Educaţiei vin în contextul în care luni, 8 februarie, şcolile din România s-au redeschis, iar elevii participă din nou fizic la cursuri, în funcţie de scenariul în care se află localitatea lor, dar şi în plin scandal privind anularea gratuităţii la transportul pe calea ferată pentru studenţi.
Elevii cu simptome – acces restricţionat în şcoală 14 zile, dacă părinţii nu vor testare
Marţi, ministrul Sorin Cîmpeanu spunea că, în cazul în care părinţii refuză să-şi dea acordul pentru testarea elevilor care manifestă simptome de COVID-19, acei elevi vor avea restricţionată participarea fizică în colectivitate pentru o perioadă de 14 zile.
“Din punctul meu de vedere, informaţiile au fost aceleaşi de la început. Formularul nu este obligatoriu. Formularul vizează exclusiv elevii care, din păcate, ar putea prezenta simptome. În cazul în care acele simptome sunt confirmate, deci elevul este confirmat a fi pozitiv, acel formular de testare vizează şi părinţii, contacţi direcţi ai respectivului elev, părinţi care trebuie să îşi dea acordul sau nu asupra acestui formular.
Dacă îşi vor da acordul, el nu este obligatoriu, elevul va putea fi testat în şcoală, dacă există cabinet medical. Dacă nu există cabinet medical, pentru că testarea este un act medical şi nu unul educaţional, elevul va putea fi testat de către DSP. Dacă nu-şi vor da acordul, din păcate, elevul va avea restricţionată pentru o perioadă de 14 zile participarea fizică în colectivitate”, a precizat Sorin Cîmpeanu pentru Digi 24.
“Nimeni nu le cere să-şi dea acordul anticipat”
El a subliniat că “formularul nu a fost niciodată obligatoriu” şi vizează exclusiv aceste situaţii speciale.
“Pe de altă parte, dacă sunt părinţi care apreciază că doresc să-şi dea acordul anticipat, nu-i poate împiedica nimeni. Însă nimeni nu le cere să-şi dea acordul anticipat. Punctul de vedere al Ministerului Educaţiei este cât se poate de clar”, a adăugat ministrul.
Sorin Cîmpeanu a mai precizat că, după prima zi de şcoală, au fost depuse 8.872 de adeverinţe medicale pentru elevi şi 1.200 de adeverinţe medicale pentru cadrele didactice.
Cîmpeanu: Vom evita apariţia unor focare care să genereze închiderea prematură a acestor şcoli cu prezenţă fizică
Mnistrul Educaţiei consideră că prima zi de şcoală s-a derulat în condiţii foarte bune.
“Faţă de multitudinea problemelor, faţă de îngrijorările fireşti foarte mari, apreciez că prima zi de şcoală s-a derulat în condiţii foarte bune. Am fost în mai multe grădiniţe, şcoli primare şi licee, am fost surprins de bucuria de pe feţele copiilor, care este, până la urmă, lucrul cel mai important pentru intrarea în normalitate.
În şcolile în care am fost, am constatat că se respectă regulile cu privire la exigenţele impuse pentru prevenirea îmbolnăvirii elevilor şi cadrelor didactice. Sunt în continuare încrezător că, prin responsabilitatea elevilor, părinţilor, profesorilor, celor care gestionează unităţile de învăţământ, vom evita apariţia unor focare care să genereze închiderea prematură a acestor şcoli cu prezenţă fizică”, a mai spus ministrul.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea