Șeful statului a fost întrebat de ziariști cum comentează declarația premierul Ludovic Orban, care a spus într-un interviu pentru HotNews.ro, legat de scutirea de impozit pe venit (de 10%) acordată IT-iştilor, că „tratamentul fiscal egal al cetățenilor și al firmelor reprezintă un obiectiv al guvernării noastre”.

Președintele Iohannis a precizat că vor exista discuții în acest sens.

„În esență este adevărat, orice câștig din România se impozitează, însă trebuie să vedem și cealaltă parte. Aceste scutiri care s-au făcut în sectorul IT au făcut ca sectorul, în doar 10 ani, să crească de la ceva nesemnificativ la 6 la sută din PIB și trebuie să ne gândim dacă dorim acuma să producem impozitările sau progresiv. E o discuție care se va purta”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Ce susține premierul Orban

Premierul Ludovic Orban susţine renunţarea la scutirea de impozit pe venit acordată în prezent unor categorii de angajați din domeniul IT.

„Tratamentul fiscal egal al cetățenilor și al firmelor reprezintă un obiectiiv al guvernării noastre”, a declarat premierul, într-un interviu acordat pentru HotNews.ro.

„Când o vom face, o vom anunța”, a mai spus Orban legat de renunţarea la scutirea de impozit pe venit (de 10%) acordată IT-iştilor.

Declaraţia premierului Ludovic Orban a venit în contextul în care, anul trecut, înainte de a ajunge la guvernare, el a afirmat tot într-un interviu pentru HotNews.ro că această facilitate nu-și mai produce efectele pentru care a fost introdusă.

„Oricât de antipatic aș fi unora din IT sau din alte domenii de activitate, eu nu sunt adeptul unor regimuri foscale discriminatorii, preferențiale”, a mai spus Orban anul trecut.

„Avem o cotă de impozitare de 10%, cotă unică, pe care noi o susținem cu toată tăria. Nu e o cotă foarte mare. Acum, chiar nu e un capăt de țară să plătești acest impozit. Sigur, pot exista alte forme de a facilita activitatea companiilor IT, dar ar fi nedrept față de alte 7 milioane de angajați care plătesc impozit pe venit pe toate categoriile de venit pe care le realizează ca unii să nu mai plătească impozit pe venit, deși după părerea mea nu mai există nicio rațiune astăzi pentru menținerea acestor facilități”, a mai spus el în interviul din septembrie 2019.

 

Decizia ar putea duce la un dezechilibru

 

Patronii firmelor din IT au atras atenţia că o asemenea decizie ar putea aduce dezechilibre mari în industrie, domeniul fiind serios afectat de problema deficitului de personal.

Aproximativ 80% din costurile unei firme sunt costuri cu forţa de muncă. Iar dacă acest cost ar creşte cu 10%, impactul în preţurile finale ale produselor şi serviciilor acestor firme va fi foarte mare. În cazul în care se ia o astfel de decizie cu siguranţă că va fi un impact major şi s-ar putea produce un dezechilibru – susţine Gabriela Mechea, director executiv ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii), scrie startupcafe.ro.