Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj extrem de important la conferinţa "Human Trafficking: New Path of Cooperation and Achievement". El a susținut că pandemie a înrăutăţit situaţia victimelor traficului de persoane.
Președintele Klaus Ionannis este de părere că traficul de persoane este, în esenţă, o formă contemporană de sclavie. Șeful statului a ținut să arate că România şi Statele Unite ale Americii „împărtăşesc un angajament faţă de democraţie, o relaţie strategică durabilă, precum şi dorinţa de a înfrunta provocările şi ameninţările comune”.
„O astfel de provocare, care reprezintă o preocupare comună a ţărilor noastre, este combaterea traficului de persoane, una dintre cele mai severe forme de criminalitate şi o încălcare gravă a drepturilor omului. În contextul în care astăzi marcăm Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, salut această dezbatere extrem de importantă”, a spus şeful statului, în mesajul care a fost prezentat la eveniment de către consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan.
În opinia lui Iohannis, traficul de persoane afectează deopotrivă femeile, bărbaţii şi copiii, iar victimele sunt adesea expuse la multiple forme de exploatare.
”Este, în esenţă, o formă contemporană de sclavie. Actuala pandemie a înrăutăţit situaţia victimelor traficului de persoane. Campaniile de dezinformare s-au înmulţit şi au contribuit la crearea unui mediu nesigur pentru acestea. Pe fondul acestui context complex, victimele sunt expuse unor forme sporite de exploatare şi violenţă.
România şi Statele Unite sunt convinse că prevenirea traficului de persoane, protejarea victimelor sale şi urmărirea penală a celor vinovaţi necesită o acţiune concertată şi viguroasă a ţărilor de origine, de tranzit sau de destinaţie, precum şi a organizaţiilor internaţionale. România este hotărâtă să adopte măsuri şi acţiuni concrete pentru a combate traficul de persoane şi a impune un climat de toleranţă zero pentru astfel de acte abominabile. În acelaşi timp, ţara noastră a fost şi va continua să fie implicată în dezvoltarea instrumentelor internaţionale, multilaterale şi bilaterale care să prevină şi să combată pe mai departe traficul de persoane”, a subliniat Iohannis.
Numărul de urmăriri penale a crescut
Președintele a ținut să arate că România a întreprins o serie de acţiuni de referinţă în ultimul an și că aceste acţiuni fac parte dintr-un efort general al României de consolidare a unei democraţii reziliente, construite pe statul de drept şi respectarea drepturilor omului, devenind o prioritate comună a tuturor instituţiilor româneşti.
„În acest sens, Executivul, sistemul de justiţie şi Parlamentul pot şi trebuie să colaboreze, inclusiv cu societatea civilă şi cu partenerii noştri internaţionali şi europeni. Mecanismele şi formatele naţionale, care au fost create pentru a aborda acest fenomen, au prezentat rezultate promiţătoare. Un astfel de exemplu este activitatea Comisiei însărcinate cu monitorizarea implementării Strategiei naţionale de combatere a traficului de fiinţe umane, precum şi cu pregătirea şi implementarea planurilor de acţiune interinstituţionale multipartite”, a evidenţiat Klaus Iohannis.
Potrivit șefului statului, numărul de urmăriri penale a crescut constant.
„Protecţia victimelor este, de asemenea, într-un proces de îmbunătăţire. România va lua măsuri coerente pentru a se asigura că acest progres este rezilient şi ireversibil. În eforturile sale de prevenire a traficului de persoane, protejare a victimelor şi urmărire penală a autorilor săi, România a avut întotdeauna un partener puternic în Statele Unite. Ambasada SUA la Bucureşti a fost şi continuă să fie un catalizator pentru cooperarea noastră bilaterală şi un contribuitor activ la eforturile noastre comune”, a punctat Iohannis.