Deținutul a fost condamnat în anul 2016 de Tribunalul Hunedoara la 15 ani de închisoare, după ce şi-a ucis iubita şi i-a lasat cadavrul să putrezească în apropierea Peșterii Vacii din județul Hunedoara, iar decizia a rămasă definitivă în 2017 la Curtea de Apel Alba Iulia.
La această pedeapsă i se adaugă restul rămas neexecutat şi 1 an de închisoare pentru ultraj la adresa şefului statului, care s-a constituit în acest dosar parte vătămată.
Potrivit minutei postate pe portalul instanţei, Judecătoria Aiud a dispus condamnarea „inculpatului Munteanu Costin, deţinut în Penitenciarul Aiud, la pedeapsa de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj”.
Decizia Judecătoriei Aiud este cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicare.
De ce l-a amenințat inculpatul pe președinte?
Se pare că după ce președintele Iohannis i-a respins o cerere de graţiere, inculpatul i-a trimis șefului statului o scrisoare în care îl ameninţa cu moartea.
Scrisoarea era semnată cu numele unui alt deţinut din Penitenciarul Aiud.
Costin Munteanu, condamnat la 15 ani de închisoare pentru omor și închis la Penitenciarul Aiud, a cerut o graţiere individuală din partea președintelui Klaus Iohannis, însă solicitarea sa a fost respinsă. După ce şeful statului i-a respins cererea, deţinutul i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare de amenințare cu moartea, informează Alba24.
Scrisoarea respectivă a fost semnată de Costin Munteanu cu numele și datele altui deținut încarcerat la Penitenciarul Aiud.
„S-a reţinut că fapta inculpatului Munteanu Costin, prin intermediul unei scrisori expediate personal preşedintelui României prin Poştă la data de 4 iunie 2018, înregistrată la data de 6 iunie 2018 la registratura Administraţiei prezidenţiale, a ameninţat cu moartea, prin tăierea gâtului, preşedintele României în contextul în care la 12 decemrbie 2017 persoana vătămată i-a respins cererea de graţiere individuală a pedepsei de 15 ani de închisoare înaintată preşedintelui la data de 27 iulie 2017 şi respinsă la 12 decembrie. Fapta s-ar întruni, conform rechizitoriului, elementele constituţive ale infracţiunii de ultraj. Dosarul se află în procedura de camera preliminară care presupune verificarea legalitatii administrării probelor şi a rechizitoriului. În camera preliminară, dosarul a fost înregistrat în data de 14 mai 2019. Scrisoarea a fost trimisă în numele altui detinut cu numele şi datele acestuia şi cu adresa penitenciarului”, a declarat la vremea respectivă Mihai Roman, judecător la Judecătoria Aiud, într-o intervenţie telefonică la
România TV.
Administrația Prezidențială a formulat o plângere împotriva deținutului. Astfel că bărbatul a fost trimis în judecată pentru ultraj, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Aiud.