Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Armatei Române
Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, pe 25 octombrie, la ceremonia organizată de Ziua Armatei Române, că militarii noștri continuă să facă din armată un puternic ambasador al țării noastre pe plan internațional.
„În arhitectura constituţională, Armata României are rolul esenţial de a garanta independenţa, suveranitatea, unitatea statului şi integritatea teritorială a ţării. Cu devotament şi profesionalism, militarii noştri continuă să facă din armată un autentic ambasador al ţării noastre pe plan internaţional, contribuind din plin la consolidarea relevanţei strategice şi a profilului României la nivel global”, a spus el.
Liderul de la Cotroceni a adăugat că „pacea şi întregul climat de securitate la nivel global sunt ameninţate de conflicte regionale, cu potenţial de agravare. Europa se confruntă cu o criză fără precedent, după cel de-Al Doilea Război Mondial, ca urmare ca urmare a agresiunii militare brutale şi ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, în timp ce atacul terorist şocant şi reprobabil din 7 octombrie împotriva Statului Israel riscă să destabilizeze complet Orientul Mijlociu pe termen lung.”
Acesta a mai afirmat că în acest context dificil, „este cu atât mai relevant rolul Armatei României în asigurarea securităţii naţionale şi a apărării colective pe Flancul Estic al NATO”.
„Militarii români, alături de aliaţii prezenţi pe teritoriul ţării noastre, cărora le mulţumesc şi cu acest prilej, sunt elemente-cheie în menţinerea posturii de descurajare şi apărare a NATO în regiunea Mării Negre, o zonă de importanţă strategică pentru spaţiul euroatlantic”, a spus Klaus Iohannis.
Șeful statului a adăugat că în prezent, prin apartenenţa la NATO şi la Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, „România beneficiază de cele mai solide garanţii de securitate din istorie”.
„La rândul nostru, suntem hotărâţi să apărăm valorile democraţiei şi suntem pe deplin angajaţi în eforturile de consolidare a securităţii şi a stabilităţii regionale, europene şi euroatlantice. Vom continua să fim un partener credibil şi predictibil în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, un pilon de stabilitate în Estul Europei şi un important furnizor de securitate în regiunea Mării Negre”, a declarat el.
România va continua să prioritizeze înzestrarea armatei
Președintele Klaus Iohannis a mai precizat că România va continua să acorde „o atenţie deosebită” şi înzestrării armatei cu echipamente de luptă şi de protecţie moderne.
„Începând cu acest an, alocăm 2,5% din PIB Apărării, iar cel puţin 20% din acest buget va fi destinat în continuare înzestrării forţelor armate. Această bază solidă ne va permite să derulăm o serie de programe de modernizare a echipamentelor existente şi de înzestrare cu altele moderne, printre care: avioane multirol, sisteme şi echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum şi echipamente de protecţie individuală şi colectivă”, a afirmat acesta.
În cadrul ceremoniei care a avut loc în Parcul „Carol I” din Capitală, șeful statului a decorat drapelul de luptă al Statului Major al Apărării.