Breaking news! Iohannis pleacă de la Cotroceni? Dezvăluirea momentului în politică. Toţi românii trebuie să ştie

Klaus Iohannis

Sursa foto: Capital

Anunțul momentului despre președintele Klaus Iohannis. Potrivit ultimelor informații, Klaus Iohannis ar fi pe lista scurtă pentru a prelua șefia NATO, în contextul în care mandatul norvegianului Jens Stoltenberg la șefia NATO urmează să expire în luna septembrie 2022.

Potrivit defenseromania.ro, odată cu expirarea mandatului lui Jens Stoltenberg, se vehiculează mai multe nume care ar putea conduce cea mai puternică alianță militară din istorie, iar o analiză realizată de Politică îl plasează chiar și pe președintele Klaus Iohannis într-o poziție favorabilă.

Amintim faptul că Jens Stoltenberg, fost prim ministru al Norvegiei, conduce NATO din toamna anului 2014, iar cei de la Politico încearcă să anticipeze cine ar putea fi noul secretar general după 2022, precizându-se faptul că un anunț oficial e așteptat la summitul NATO de la Madrid de anul viitor.

Analiza indică că deși mulți consideră că e timpul ca NATO să fie condus de o femeie, nu e exclusă varianta ca un lider din Est să preia frâiele Alianței, iar acest lucru ar fi un semnal cât se poate de direct Federației Ruse.

Având în vedere toate condițiile menționate anterior, printre numele favorite se numără Dalia Grybauskaite, fostă președintă a Lituaniei și Kersti Kaljulaid, actuala președinte a Estoniei. Totodată, un alt nume vehiculat este Kolinda Grabar-Kitarovic, fosta președintă a Croației, destul de controversată după ce în campania din 2019 a accelerat pozițiile de centru-dreapta conservatoare, notează sursa citată.

Klaus Iohannis ar putea deveni liderul NATO

Pe de altă parte, analiza arată că din Est vine și Klaus Iohannis, actualul președinte al României, în contextul în care țara noastră este unul din membrii care au atins pragul de 2% din PIB pentru Apărare și un pilon esențial în Flancul Estic.

Un alt nume vehiculat este cel al lui Mark Rutte, actualul premier al Olandei. Totodată, pe aceași listă se mai află alte două femei. Este vorba despre Sophie Wilmes, actualul ministru de externe al Belgiei, și fost premier.

De cealaltă parte însă, analiza realizată de Politico subliniază faptul că Italia consideră de asemenea că ar veni rândul ei să aibă un cetățean la conducerea celei mai puternice alianțe din istorie.

În acest sens este vehiculat numele Federicăi Mogherini, fost ministru de externe la Roma și fost Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

De menționat este faptul că, în prezent secretarul general adjunct al NATO este Mircea Geoană, el fiind diplomatul român cu cea mai înaltă funcție la nivel european.