Recomandare de ultimă oră pentru președintele Klaus Iohannis. Organizația Reporteri fără Frontiere susține că șeful statului ar trebui să respingă legea privind protecția avertizorilor de integritate. Care sunt motivele invocate de aceștia?
Klaus Iohannis primește o solicitare de ultimă oră în legătură cu legea privind protecția avertizorilor de integritate. Într-un mesaj postat pe contul de Twitter, organizația Reporteri fără Frontiere trage un semnal de alarmă.
Sursa citată precizează că șeful statului ar trebui să respingă această lege, iar la rândul lor, instituțiile membre ale UE ar trebui să condamne încălcarea Directivei privind avertizorii. Și Kovesi a avertizat în legătură cu această lege.
Astfel, organizația este de părere că legea retrage avertizărilor dreptul de a se adresa direct presei. Totodată, actul normativ îi mai obligă pe aceștia și la un termen de 3 luni înainte de a le dezvălui informaţii. În acest sens, cea mai bună soluție este ca președintele țării să o respingă.
„Romania: O nouă lege le retrage avertizorilor dreptul de a se adresa direct presei şi îi obligă la un termen de 3 luni înainte de a le dezvălui informaţii. Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să respingă legea iar instituţiile UE să condamne încălcarea Directivei privind avertizorii!”, arată Reporteri fără Frontiere.
Kovesi vrea să sesizeze Comisia Europeană
Menționăm faptul că aceasta este a doua problemă cu care România se confruntă în raport cu această lege. Zilele trecute, procurorul-şef al Parchetului European (EPPO) Laura Codruţa Kovesi anunța că are în plan o sesizare a Comisiei Europene în ceea ce privește activarea mecanismului de condiţionarea a fondurilor europene de statul de drept în România.
Aceasta preciza atunci că măsura vine având în vedere modul în care a fost transpusă directiva privind avertizorii de integritate.
„Pe baza analizei preliminare a legii şi, în special, a modificărilor aduse proiectului de lege pe 28 iunie 2022, chiar înainte de adoptarea acesteia de către plen, procurorul-şef european evaluează dacă unele dintre aceste dispoziţii ar fi contrare Directivei privind protecţia avertizorilor de integritate şi ar reprezenta un pas înapoi în raport cu nivelul actual de protecţie, stabilit de legislaţia naţională încă din 2004”, a precizat Kovesi, într-un comunicat de presă al EPPO.
Amintim faptul că în cursul zilei de miercuri, Camera Deputaţilor a adoptat o propunere legislativă care transpune o directivă europeană în acest sens.
Vlad Gheorghe acuză Guvernul că a ”ciopârțit” legea
La rândul său, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a depus în cursul zilei o informare adresată vicepreşedintei Comisiei Europene, Věra Jourová, comisarul pentru justiţie.
În document, acesta vorbea despre ”măcelărirea” legii de protejare a avertizorilor de integritate de către coaliţia PSD-PNL-UDMR. El sublinia atunci faptul că în loc să transpună în legislație o directivă europeană care să îi protejeze pe aceștia, legea suferă o altă transformare radicală în defavoarea lor.
„În loc să transpună în legislaţie o directivă europeană care protejează avertizorii de integritate, coaliţia PSD-PNL-UDMR în frunte cu Laura Vicol, avocata interlopilor şi şefa pusă de PSD la Comisia Juridică, a ciopărţit legea”, arăta comunicatul de presă al partidului.