Klaus Iohannis a participat joi, 21 septembrie, la evenimentul World Leaders Forum, acolo unde a ținut un discurs despre „Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra securităţii la Marea Neagră”. Evenimentul a avut loc la Universitatea Columbia din New York.
Klaus Iohannis, declarații despre războiul din Ucraina la New York
Klaus Iohannis a precizat în cadrul evenimentului World Leaders Forum că planurile Rusiei înainte de atacarea Ucrainei au fost greșite. Liderul de la Kremlin se aștepta la o comunitate internațională slabă. Totodată, se aștepta ca Ucraina să nu se împotrivească planurilor sale.
„Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă şi la o Ucraină care se conformează.
Dar, prin ameninţările cu utilizarea forţei şi apoi folosirea acesteia, a obţinut exact opusul. Rusia a calculat greşit şi a subestimat răspunsul nostru, ca o comunitate de valori şi securitate, şi a calculat greşit răspunsul Ucrainei”, a anunțat Iohannis.
Președintele României consideră că agresiunea Rusiei nu a avut ca început momentul 24 februarie 2024. Aceasta a început în 2008, atunci când Rusia a atacat Georgia.
Iohannis susține că „a continuat în 2014, când aşa-numiţii ‘mici omuleţi verzi’ au ocupat ilegal Crimeea. Şi apoi a continuat în Donbas”. Șeful statului a precizat că România, datorită proximității de aceste conflicte, a semnalat de nenumărate ori posibilitatea escaladării situației.
Klaus Iohannis a declarat că Occidentul a fost deschis la dialog, în ciuda faptului că Vladimir Putin a spus că întreaga comunitate internațională nu a vrut să intre în dialog.
„Acest fapt nu a fost, desigur, adevărat. Comunitatea internaţională, inclusiv Ucraina, chiar s-a angajat în dialog cu Rusia. Au fost sute de ore de negociere care s-au derulat în cadrul oferit de Acordurile de la Minsk.
Şi a fost chiar Rusia cea care a încălcat grosier aceste acorduri. Înainte de invazia din 2022, atât NATO, cât şi SUA au înaintat propuneri de discuţii cu Rusia. Dar Rusia le-a respins”, povestește Klaus Iohannis.
Iohannis consideră că România este în prezent la cel mai înalt nivel de siguranţă din istoria recentă
Președintele a amintit că România a pledat de nenumărate ori pentru soluționarea conflictelor din regiune. El consideră că „am reuşit să atingem rezultate incredibile la nivel global”, referindu-se la faptul că Ucraina şi Republica Moldova au primit statutul de ţări candidate. Alte rezultate pozitive enumerate au fost: reducerea dependenței energetice față de Rusia, Finlanda a devenit aliat NATO, aceasta va fi urmată curând și de Suedia.
„Ucraina însăşi este acum mai aproape, din punct de vedere politic şi practic, de Alianţă”, a completat preşedintele.
Președintele României consideră că „România, ca partener strategic al SUA şi aliat NATO, este acum la cel mai înalt nivel de siguranţă din istoria sa recentă”.
El susține că țara noastră are acum o abordare mai coerentă şi axată pe mai multe domenii în ceea ce priveşte apărarea pe Flancul Estic.
„Am adoptat măsuri concrete pentru a intensifica cooperarea cu alţi aliaţi la Marea Neagră, mai ales cu Statele Unite ale Americii. Aşteptăm, în acelaşi timp, cu interes implementarea recent adoptatei Strategii a SUA pentru regiunea Mării Negre, la care România a avut o contribuţie consistentă”, a spus preşedintele României.
Șeful statului a concluzionat că „pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige”.