Iohannis: Punerea sub semnul întrebării a autorităţii hotărârilor judecătoreşti afectează România

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că ultimele rapoarte MCV au remarcat progresele României în domeniul justiţiei, însă a subliniat că punerea sub semnul întrebării a autorităţii hotărârilor judecătoreşti sau a independenţei magistraţilor afectează ţara noastră.

El a susţinut că, în cei zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România a făcut progrese remarcabile în domeniul justiţiei. 

"Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România se va încheia când cele patru obiective de referinţă stabilite – independenţa şi eficienţa sistemului judiciar, integritatea şi lupta împotriva corupţiei – vor fi fost atinse şi vor deveni ireversibile. Ultimele rapoarte MCV au remarcat în mod constant progresele obţinute în domeniul justiţiei, dar au solicitat şi sustenabilitate", a spus şeful statului la prezentarea raportului de activitate al Ministerul Public pe anul 2016.

"Cu toate acestea, încercări de a reveni la situaţii anterioare reformei, punerea sub semnul întrebării a autorităţii hotărârilor judecătoreşti sau a independenţei magistraţilor nu fac decât să încetinească acest progres şi să afecteze direct România", a menționat Iohannis. 

Şeful statului a precizat că obiectivul este ca în domeniul justiţiei progresul să devină ireversibil. 

El a subliniat că 2016 este cel de-al doilea an în care nu există recomandări specifice în raportul MCV la adresa Ministerului Public, punându-se însă accent pe mecanismele de prevenţie şi pe transpunerea în practică a cadrului strategic elaborat de România. 

"Atacurile la adresa procurorilor şi judecătorilor au cunoscut în ultima perioadă o creştere îngrijorătoare. De aceea, apărarea independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar, precum şi a reputaţiei profesionale a magistraţilor sunt cât se poate de necesare. O democraţie consolidată şi un stat de drept veritabil nu pot fi imaginate în absenţa unui sistem judiciar independent şi imun la factorii de presiune politică", a adăugat preşedintele Iohannis. 

Şeful statului a afirmat că românii au arătat "fără echivoc că îşi doresc să trăiască într-o ţară eliberată de corupţie, în care justiţia îi sancţionează pe cei care greşesc, un stat care pune pe primul plan legea, regulile, corectitudinea, şi nu abuzurile". 

"Ministerul Public se va confrunta şi în perioada următoare cu o serie de provocări care continuă să rămână la un nivel ridicat. O instrumentare mai eficientă a diverselor tipuri de cauze, o atenţie sporită la efectuarea actelor de urmărire penală şi respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor, reducerea numărului de dosare şi echilibrarea volumului de activitate al parchetelor sunt doar câteva dintre acestea. Sunt însă convins că printr-un dialog constant şi prin plasarea de fiecare dată a interesului public în centrul atenţiei dumneavoastră, astfel de provocări pot fi lesne depăşite", a mai arătat Iohannis. 

AGERPRES