„DESPRE PREZIDENȚIALE
Mulți sunt un piculeț supărați ca USR/PLUS vor sa aibă candidatul lor la prezidențiale. Nu o sa revin cu argumentele logice care spun ca orice partid mare trebuie sa aibă propriul candidat. Eu ma bucur ca o sa avem mai multi candidați ca sa avem de unde alege (asta e esența democrației).
Vreau doar sa anticipez campania. Întrebările cheie la care și Iohannis și candidatul USR/PLUS vor trebui sa răspundă in campanie, din punctul meu de vedere, sunt următoarele.
Întrebări pentru Iohannis:
– 1) De ce nu a organizat referendumul pe justiție imediat după OUG13 și a așteptat pana acum – exact înainte de prezidențiale? Pentru ca ar fi blocat tot răul pe justiție înainte ca PSD să poată acționa.
– 2) De ce a semnat revocarea lui Kovesi din funcție? De ce nu și-a asumat riscul să fie suspendat?
– 3) De ce a mai dat o șansă PSD-ului cu Dăncilă? Dar a refuzat după o serie de miniștri (de ex. Olguța)?
– 4) De ce nu este de acord cu un referendum fără penali și un referendum pentru schimbarea Constituției in Paralel cu alegerile prezidențiale?
– 5) De ce a propus in 5 ani doar un plan pe educatie, care a dispărut din dezbatere imediat după ce a fost publicat?
– 6) Ce părere are de câțiva candidați ai PNL pe listele de parlamentare? De exemplu Bușoi – care are o avere declarată de peste 10m EUR și este acuzat din interiorul PNL de blat cu PSD Bucuresti și de împărțirea banilor furați din PMB împreuna cu PSD?
– 7) De ce nu a cerut formal susținerea Alianței pentru candidatura sa (din postura de candidat) și nu a structurat un plan comun al opoziției de câștig la toate rundele de alegeri viitoare? De ce a mers doar la mitingurile PNL dar nu și la cele ale Alianței in timpul campaniei pentru europarlamentare?
– 8)Sa explice poziția și acțiunile României de pana acum in Republica Moldova. Este adevărat ca am mizat pe Plahotniuc deși este corupt și distruge democrația acolo?
Întrebări pentru candidatul Alianței:
– 1) Cum evaluează prestația lui Iohannis ca Presedinte in ultimii 5 ani? Ce ar fi făcut diferit?
– 2) Ce plan de schimbare constituțională propune? Și cum o va realiza – concret (secvența referendumuri / vot in parlament etc)
– 3) Cum se va implica concret mai mult – in configurația constituțională actuala unde rolul Președintelui este mult mai restrâns?
– 4) De ce ar trebui oamenii sa aibă mai multa încredere in promisiunile sale decât in cele ale lui Iohannis? De ce ar reprezenta mai bine alegătorii candidatul Alianței?
– 5) Ce pozitie are pe plan international pe dosarele grele : conflict US-Germania (in special pe energie și pe tema armatei europene); Republica Moldova/ Ukraina și rolul regional al României?” a scris Andrei Caramitru pe pagina de Facebook.