Mandatul președintelui Klaus Iohannis va fi prelungit

Decizia Curții Constituționale a României (CCR) de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale și de a relua procesul electoral de la zero a generat întrebări cu privire la continuitatea mandatului președintelui Klaus Iohannis.

Conform Constituției României, președintele își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către noul președinte ales, iar mandatul poate fi prelungit prin lege organică în caz de război sau de catastrofă.

Fostul judecător al CCR, Augustin Zegrean, a declarat într-o intervenție televizată că prelungirea mandatului președintelui este singura soluție pentru a asigura continuitatea funcționării statului.

Potrivit acestuia, președintele Klaus Iohannis va rămâne în funcție până când procesul electoral va fi finalizat și un nou președinte își va prelua atribuțiile. Dacă mandatul președintelui ar expira înainte de încheierea alegerilor, responsabilitatea ar reveni președintelui Senatului sau al Camerei Deputaților, în această ordine.

„Dacă se ajunge la situația aceea despre care s-a vorbit, atunci este o situație de urgență, dacă președintele pleacă, Parlamentul nu este constituit, nu poți să lași țara așa de izbeliște. Mandatul președintelui poate fi prelungit în stare de urgență, în stare de asediu. Și atunci președintele va rămâne în continuare în funcție până când noul Parlament își alege președinții celor două camere, astfel încât unul dintre ei poate să țină locul președintelui dacă a expirat mandatul, în ordinea asta: președintele Senatului sau președintele Camerei Deputaților”, a spus Zegrean.

Procedura de reluare a alegerilor

Hotărârea CCR, adoptată în unanimitate, resetează întreg procesul electoral. Guvernul va trebui să stabilească un nou calendar, care să includă toate etapele, de la înscrierea candidaților până la desfășurarea tururilor de scrutin.

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a explicat că această reluare implică și reconfirmarea listelor de candidați, fără restricții pentru cei care au participat inițial.

El a subliniat că această anulare nu vizează nereguli legate de un anumit candidat, ci deficiențe de procedură, astfel încât lista rămâne deschisă pentru toți candidații anteriori și pentru alții noi.

Tudorel Toader a reafirmat că mandatul lui Klaus Iohannis se prelungește de drept până la finalizarea procesului electoral. În cazul unui vid de putere, atribuțiile președintelui ar putea fi preluate temporar de al doilea om în stat, președintele Senatului.

„Se resetează totul. De la Hotărâre de Guvern, perioadă de campanie, de înscrieri, de candidature, primul tur, turul al doilea. Problema este alta. Ce se întâmplă cu mandatele care ar fi expirat? Mă refer la mandatul președintelui. Mandatul președintelui știm că se prelungește, prin lege organică, în 2 situații prevăzute de Constituție, dar avem pe cineva al doilea om în stat, care preia atribuțiile președintelui. De drept, se prelungește”, a spus fostul ministru.