"În lupta împotriva corupției, recuperarea prejudiciilor este, asemenea executării pedepsei, obligatorie, nu opţională pentru autoritățile statului. Recuperarea prejudiciilor reflectă eficienţa luptei anticorupţie şi descurajează fenomenul. Situația din prezent – în care gradul de recuperare și executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanțelor este în cuantum de aproximativ 10% – este inacceptabilă", a comentat președintele pe pagina sa de facebook.
Potrivit datelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), din 2010 până la jumătatea anului trecut, fuseseră recuperate circa 4 milioane de euro din prejudicii. Despre gradul foarte scăzut de recuperare a prejudiciilor, Capital a scris aici:
"De aceea, trag un semnal de alarmă și solicit factorilor decizionali să… ia în serios această problemă, care devine una de importanță deosebită. Pe termen mediu şi chiar lung, măsura eficienţei activităţii DNA ar trebui să fie dată nu numai de numărul de condamnări, ci şi de reducerea efectivă a actelor de corupţie. Împreunã putem construi o societate în care tentaţia corupţiei scade nu doar de frica pedepsei, ci în urma asumării de către noi toţi, şi în special de către clasa politică, a unor principii şi valori care ţin de corectitudine, integritate şi responsabilitate", a scris președintele pe pagina sa de facebook.