Iohannis: Recuperarea prejudiciilor produse prin fapte de corupţie rămâne un subiect extrem de important

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că recuperarea prejudiciilor produse statului prin fapte de corupţie rămâne un subiect extrem de important, subliniind că activitatea instituţiilor cu atribuţii în acest domeniu trebuie să fie una susţinută.

"Datele şi cifrele din raportul de activitate arată într-adevăr faptul că lupta DNA împotriva marii corupţii duce la bunăstare socială, lucru care se va reflecta în primul rând în buzunarele cetăţenilor", a spus Iohannis, la prezentarea bilanţului DNA pe anul trecut.

"Din acest punct de vedere, un subiect extrem de important rămâne cel al recuperării prejudiciilor produse statului prin fapte de corupţie comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovăţia, prin decizie judecătorească definitivă. Activitatea instituţiilor cu atribuţii în acest domeniu trebuie să fie una susţinută, pentru ca rezultatele să devină cu adevărat semnificative într-un domeniu în care cetăţenii au, pe bună dreptate, mari aşteptări. O societate în care lupta anticorupţie este eficientă este una în care cei care au fost găsiţi vinovaţi nu se mai bucură în continuare de banii sau bunurile dobândite prin încălcarea legii", a adăugat președintele. 

El a subliniat că lupta împotriva corupţiei prin mijloacele legale de care dispune statul este necesară şi trebuie continuată, punctând că aceasta nu va fi suficientă pentru a combate definitiv acest flagel fără componenta de prevenire, care trebuie să capete din ce în ce mai multă substanţă. 

"În acest domeniu, profilaxia trebuie să însemne integritate şi responsabilitate la nivelul conducerii tuturor instituţiilor publice. Este, de altfel, şi una dintre aşteptările legitime ale societăţii în ceea ce priveşte reforma administraţiei publice. Am intrat într-o nouă etapă de maturizare a României, o Românie construită pe o cultură a integrităţii şi corectitudinii în viaţa publică. Importanţa continuării eforturilor făcute în domeniul transparenţei şi integrităţii publice, recuperarea prejudiciilor, dimensiunea de prevenţie sau eforturile în direcţia promovării educaţiei juridice sunt doar câteva dintre măsurile pentru realizarea cărora este nevoie de cooperare", a arătat Iohannis. 

Şeful statului a afirmat că în acest domeniu nu se poate ajunge la reuşită "fără punţi reale" între instituţiile statului. 

AGERPRES